Топ 5 на най-трудните върхове за изкачване в България

38268
Топ 5 на най-трудните върхове за изкачване в България
Снимка: EVN

Световният алпинизмът е на повече от 230 години. Години, посветени на страстта към достигане на върха, на борба със стихиите, природата и самия себе си. Първият световен клуб по алпинизъм, събиращ търсачите на неповторими усещания и преживявания, е открит в Лондон през 1857 година.

Родният алпинизъм е далеч по-млад, но има своето достойно място. Българските алпинисти се отличават с хъс, страст, умения и смелост, а на световната карта има цели 44 върха, носещи български имена,  защото не друг, а български алпинист ги е покорил за първи път. Ако се чудите какво незабравимо, тайнствено, вълшебно и несравнимо като преживяване има в трудния път към върха, в опасността, дебнеща на всяка крачка, в пронизващия те вятър и смразяващия кръвта ти студ, трябва да опитате поне веднъж, защото емоцията не може да се обясни с думи, неразбираема е, създадена е за съпреживяване, не за обсъждане.

Не се насочвайте обаче към най-трудните върхове в България – те изискват опит, подготовка, умения и оборудване, за да бъде изкачването по-малко опасно. Ако никога не сте вдигали поглед към върховете, потърсете опитен водач и изберете някои от най-лесните за покоряване у нас. Най-трудните върхове в България оставете на алпинистите и планинарите с опит, на онези, които са заспивали и са се будили с мечтата да са там, на върха.

Кои са най-трудните върхове за изкачване в България?

Изненадващо открихме, че не най-високите върхове, не първенците на родните ни планини са най-трудните за покоряване. Някои от тези първенци са достъпни дори за неподготвени туристи. Какво прави един връх труден за изкачване и кои са най-трудните върхове в България? Запознайте се с нашата класация, която не претендира за изчерпателност и единствена правдивост, но със сигурност ще ви насочи кои върхове да избягвате, ако правите своите първи стъпки в алпинизма или планинския туризъм – с любопитство или с неувереност и притеснение, или просто така – за ново изживяване, което покачва адреналина.

1. Мальовица

Не е случайно, че наричат Мальовица изпитание за тялото и наслада за душата. Върхът не е първенецът на Рила и с височината си от 2729 метра не е и сред най-високите у нас, но смело можем да го поставим в челните позиции на класацията за най-трудните върхове за изкачване в България. Той е и сред най-непвторимите преживявания, които може да поднесете на сетивата си.

Трудността при изкачването му идва не от височината, а от стръмните склонове от гранит, които изглеждат страховито и непреодолимо от земята. Удивителните и вълшебни панорамни гледки, които се разкриват с всяка крачка към върха и от него в ясно време, са онзи ценен подарък към смелите и упоритите, преодолели трудния път, за да сбъднат тази своя мечта. Много от тях споделят, че изкачването дори на Мусала им се е сторило като разходка в сравнение с Мальовица, но че си е струвало всяко усилие и че емоциите и красотата, запечатали се в съзнанието им, и онова, което са отнесли в себе си, слизайки от върха, не се описват с думи.

Най-трудните върхове за изкачване в България

2. Бански суходол

Макар да е третият по височина връх в Пирин, той е сред най-трудните за преодоляване у нас. И тук, както при връх Мальовица, опасността и трудността не са свързани с височината, а с отвесните мраморни склонове на върха.

Североизточният склон на Бански суходол е отвесна 300-метрова стена от мрамор, чието преодоляване изисква опит и умения над средните. През студените месеци маршрутът затруднява и част от най-опитните алпинисти, но върхът е толкова труден за покоряване, че ви съветваме да не е сред първите, към които се насочвате, ако правите първите си стъпки в алпинизма и нямате необходимото оборудване и екипировка. Значителна денивелация и множество трудни участъци очакват всеки, отправил се към върха, независимо кой маршрут е избрал.

3. Кончето

Няма как да не споменем Кончето, когато говорим за връх Бански суходол. Именно този изключително трудно достъпен и стръмен скален ръб с почти отвесни склонове и плашеща ширина от едва 50 сантиметра на места, свързва Бански суходол с връх Кутело, издигащ се в съседство. Името на Кончето идва от начина, по който е преодоляван в миналото – възседнат като на кон, за да се минимизира опасността от политане в пропастта. Макар да е изключително опасно, това място крие неподправен чар и приказна красота, които си заслужават риска и усилията.

Топ 5 на лесните върхове за изкачване – дори и през зимата

4. Иглата

Друг роден връх, който намира своето място в класацията „Най-трудните върхове в България“, е Иглата, 2575 метра. Изисква изключителна подготовка, тъй като се използват въжета и специално оборудване за катерене по скалите му. Всъщност изкачването на този връх е именно това – катерене, което е по силите само на опитни алпинисти. И докато редица трудни върхове са сложни, уморителни, но не и недостъпни за обикновения планинар и турист, то Иглата е само за професионалисти, имайте го предвид.

5. Голям Купен

Подобно на връх Иглата за изкачването на този старопланински връх се изисква опит и подготовка, тъй включва катерене, а през зимата покоряването му е чист алпинизъм и  върхът е труден за преодоляване дори за професионалистите.

Кои са най-трудните за изкачване върхове в света?

След като се запознахте с най-трудните за изкачване върхове в България, вероятно сте любопитни кои са най-опасните в света? На първо място можем да посочим върха, погубващ около 40% от опиталите се да го покорят – десетия по височина връх в света – Анапурна в Непал. Други изключително трудни за преодоляване върхове, отнели живота на много от устремените към тази тяхна мечта, са Баинтха Брак, Пакистан, Еверест, Масив Винсън, Антарктика, като трудността е породена от различни фактори – минусови температури, голяма височина, вечни ледове, лавини и други, различни за всеки от изброените върхове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com