Топ 6 на едни от най-красивите места в България през зимата – не ги пропускайте

26742
Топ 6 на едни от най-красивите места в България през зимата – не ги пропускайте
Снимка: Етнографски музей на открито "Етър"

Декември не ни зарадва със сняг, но вие все още трескаво търсите липсващата ви магия на зимата, макар Коледа да отмина? Най-красивите места в България през зимата далеч не е нужно да са най-популярните зимни курорти, събиращи хиляди скиори пред лифтовете си. Може да се насладите на непознати, тайнствени и скътани, по-малко известни или напълно непопулярни приказни кътчета от страната ни с нашия пътеводител. Затягайте коланите и да потегляме през 6 от най-красивите места в България през зимата, в които спокойно може да се изгубите в красотата, но пък ще откриете себе си и ще „чуете“ онзи вътрешен глас, заглушаван от тълпите в известните планински курорти.

Места и природни забележителности, които правят България първенец на Балканите

Най-красивите места в България през зимата – нашите топ 6

1. Широка поляна

Ако сте изпитали насладата да посетите това място през лятото и сте останали омагьосани от почти нереалната му красота и чудния начин, по който небе и язовир се сливат в едно, а пухкавите облаци, оглеждащи се в спокойните води по залез създават илюзията, че се разхождате над облаците, то ще сте убедени, че мястото е запленяващо и през зимата. Достатъчно голямо, предлагащо възможност както за настаняване в уютни дървени къщички, така и на палатки или с каравана, тук може да откриете за всекиго по нещо – от тишината на вековните гори, събуждани единствено от воя на вълците, до музиката в заведенията, предлагащи вкусотии за хапване. Ако сте любители на СПА глезотиите, може да се насладите и на тях – насред гората и на метри от приказните води на язовира. А природата… тя трябва да се види, думите не стигат, за да я опишем.

2. Сепарева баня

Освен насладата от гореща минерална вода и релаксиращи процедури в мразовитата зима градът предлага и истинско пиршество за сетивата, което не може да видите никъде другаде в цяла Европа – гейзер, чиито води са горещи, поради което е потънал в пара през зимата – гледка, която изглежда загадъчна и вълшебна и ви пренася в различен свят, в който думите са безсилни пред красотата на едно от най-красивите места в България през зимата.

10-те свети места в България, които всеки българин трябва да посети

3. Арилци

Мечтаете ли за бяла Стара планина? За снежна зима? Посетете Априлци. Китното градче в област Ловеч поднася на тепсия пред жадния ви поглед магията, величието и снагата на Стара планина. Панорамната гледка към Балкана е пиршество за сетивата, а съчетана с история, култура и забавления за всички възраст, сред които ски, алпинизъм, лов, риболов, спорт, както и великолепни места за настаняване, превръщат Априлци в сбъднатата ви снежна фантазия и в едно от най-красивите места в България през зимата.

4. Етъра

Пушещи коминчета, воденици, оживяла приказка на старите занаяти, аромат на кафе, приготвено в джезве, огнище, спомен, история и къшей симид, какъвто не сте опитвали – Етъра е всичко това, но и много повече. Град-магия, които с приказната си снежна красота през зимата, ви пренася през годините назад във времето, за да съпреживеете нещо различно, необяснимо и фантастично, което дълго да стопля сърцето ви.

Топ 10 на лековитите места в България

5. Гела

Обещахме ви, че няма да ви преведем по известни и популярни маршрути, но не можем да пропуснем изумителната и несравнима красота на Гела в сърцето на Родопите, макар мястото да е по-скоро известно и предпочитано от туристите. Традиционният съхранен български дух, историята, близостта с природата правят това място не просто чаровно, а място-магия, което, веднъж посетено, остава завинаги в сърцето ви и ви тегли отново и отново там, където сте се почувствали жив. Камина, гайди, родопски песни и носии, ароматната храна, приготвена в гювече, преспите, бели и чисти, недокоснати от човешка ръка, разстилащи се пред очите ви – още ли мечтаете и не сте потеглили към едно от най-красивите места в България през зимата?

6. Дряново

Допускаме, че може и да не сте чували за Дряново. Малко градче, скътано в прегръдките на Родопите, съхранило старите бит, култура и традиции, високо в планината, далеч от краката ви, но винаги близо до сърцето ви, Дряново ще ви завладее с магията на красотата си, която му дава пълното право да се нареди сред най-красивите места в България през зимата. Легендарният мост на Фичето, причудлива пещера в околностите на града и възрожденската архитектура на старите къщи очароват и най-скептично настроените и ги карат да се връщат отново и отново, за да се потопят в почти нереалния свят на Дряново.

Имате ли любимо кътче, в което сте влюбени и което ви притиска в красивата си прегръдка, за да  почувствате развълнуваните удари на сърцето в гърдите си?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли как се размножават костенурките?

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти - дори не сте подозирали

Какво си мисли психологът след срещата с вас?

Свинска мас за женския организъм: ползи и вреди

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Как се пише: ранглиста или ранклиста?

7 упражнения, които ще направят всяка жена богиня в леглото

Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com