Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

25 април 2024, 05:10 часа

Млякото съдържа две съединения, триптофан и мелатонин, които могат да допринесат за по-добър сън.

Още: Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

По-конкретно, триптофанът е предшественик на невротрансмитера серотонин (често наричан „хормон на щастието“), който от своя страна може да се преобразува в хормона мелатонин, който се секретира през нощта и често се нарича „хормон на съня“. До момента няма научни доказателства, които да сочат, че количеството триптофан и мелатонин в чаша мляко може да ви помогне да заспивате по-бързо всяка вечер.

Помага ли млякото, за да имаме по-добър сън

Ако обаче не сте съгласни с тези твърдения и сте сигурни, че чашата мляко, която пиете всяка вечер, ви помага да спите, може и да не грешите. Комфортът, създаден от изпиването на чаша топло мляко и чувството за ситост след това, вероятно са това, което ви кара да спите.

Освен това, ако пиенето на мляко вече е част от нощната ви рутина, то може да е важно за добрия нощен сън. Според изследователи рутината преди лягане е от съществено значение, за да помогне на мозъка ни да разбере, че е почти време за сън.

Още: Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Така че продължавайте да пиете мляко, ако то вече е част от ритуала ви преди лягане. Но дори и да не е, тогава можете да започнете да се наслаждавате на една чаша вечер, ако ви кара да се чувствате добре и ви успокоява. Просто не очаквайте да ви се доспи магически, ако имате проблеми със съня.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес