Триковете, които всяка домакиня трябва да знае, за да бъде домът ѝ безупречно чист

7380
Триковете, които всяка домакиня трябва да знае, за да бъде домът ѝ безупречно чист
Снимка: Instagram

Ако искате домът ви да бъде чист и спретнат, трябва да помислите не само за повърхностното почистване, а да обърнете внимание и на местата, които по-рядко домакините почистват. Насъбралата се мръсотия и микробите може да доведат до появата на неприятна миризма.

Вижте как да се радвате на безупречна чистота у дома и кои са местата, които повечето домакини пренебрегват, когато чистят:

Завесите за баня

Мръсната завеса за баня може да направи така, че банята ви да изглежда мръсна, дори всичко останало да блести от чистота. Откачете завесата и я пуснете на по-щадяща програма в пералнята, като добавите подходяща белина, ако завесата е бяла или перилен препарат, ако не е. Сложете и няколко бели хавлиени кърпи, за да се изчисти завесата още по-добре.

Щорите

ОЩЕ: Триковете, които всяка домакиня трябва да знае, за да бъде домът ѝ безупречно чист

По щорите се събира доста прах и затова е добре да ги чистите поне веднъж седмично. Използвайте приставката за прах на вашата прахосмукачка и премахнете натрупалата се мръсотия. Започнете да чистите от горе надолу и от ляво надясно. Пуснете щорите и повторете същото от другата им страна.

Опитните домакини бършат праха 3 пъти по-рядко, защото използват това

Матрака

Завивките, спалното бельо, матраците и килимите у дома са идеалната среда за обитаване и размножаване на домашни акари. Това е едно миниатюрно създание, което е един от основните причинители на астма по цял свят. Затова ви съветваме РЕДОВНО да почиствате матраците у дома. Най-лесно става с уред за гладене на пара или парочистачка. Минете цялата повърхност на матрака, както и отстрани и изчакайте да изсъхне. Ако има петна по матрака, може да ги третирате с разтвор от вода и перилен препарат. Друг метод за почистване е този със сода за хляб – поръсете матрака и изчакайте 20-30 минути, след което премахнете содата с прахосмукачка.

ОЩЕ: Цветето, което всяка домакиня трябва да има в дома си

Стъклените чаши

С течение на времето някои от чашите губят своя блясък заради миенето им в миялната машина. Лесно може да ги освежите, като ги накиснете в бял оцет за 5 минути, измиете ги на чешмата и ги подсушите с микрофибърна кърпа.

Фурната

ОЩЕ: Подправката, която всяка хитра домакиня слага в пералнята

За да я предпазите от натрупвания на мазнини и мръсотия, може да поръсите вътрешността с обикновена сол, веднага щом някаква течност се разлее вътре. След като фурната изстине напълно, почистете я с влажна гъба или кърпа.

Цветята

По цветята се натрупва прах, който доста домакини забравят да почистват. Ако у дома имате големи саксии с цветя, забършете листата им с разтвор от вода и мек сапун. След като изсъхнат, добавете капка майонеза върху кухненска хартия и натъркайте леко. По този начин ще добавите блясък.

Защо хитрите домакини смесват кафе и ацетон?

Миялната

Колкото повече я ползвате, толкова повече остатъци от храна, мухъл и бактерии се натрупват по нейната вътрешност. За да я предпазите от вредните микроби и неприятната миризма, след всяко нейно ползване премахвайте остатъците от храна на дъното и във филтъра. Също така е добре веднъж месечно да почиствате барабана със специален препарат или таблетки, като пуснете миялната машина напълно празна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com