Трябва ли да вадим зарядното на телефона от контакта след заряд?

17277
Трябва ли да вадим зарядното на телефона от контакта след заряд?
Снимка: Thinkstock

Мобилните телефони са устройства, които зареждаме най-много. Понякога зарядното остава в контакта денонощно. Колко ще плащаме в ерата на необуздана инфлация и поскъпване на тока за зареждане на смартфон?

От година на година цените на електроенергията оказват все по-голямо влияние върху портфейлите на българите. В двадесет и първи век мобилните телефони са устройства, с които никога не се разделяме. Работата и ежедневните задължения понякога ни принуждават да сме в обсега на смартфона денонощно. Това от своя страна води до по-голяма честота на включването му към зарядното, което понякога дори не изваждаме от контакта. Колко пари сме принудени да платим, за да заредим телефона през 2022 г. и какво определя по-голямата или по-малка консумация на енергия? Ето и последните данни.

Каква е разликата между смартфон и мобилен телефон – предимства и недостатъци

Как да проверите консумацията на енергия и разходите за експлоатация на домакинските уреди?

За да проверите колко пари ще струва използването на домакински уреди и по този начин да знаете къде да търсите спестяванията си, трябва да прочетете някои данни, които ще са необходими за изчисленията. 

На първо място трябва да наблюдавате и записвате колко време работи всяко устройство. След това трябва да проверите мощността на всяка част от оборудването във ватове (W). Това е много важно, тъй като уредите в домовете консумират различно количество електроенергия. Някои са по-енергийно ефективни, други по-малко.
Къде да намерите мощността на устройството? Такава информация често се дава в ръководството и със сигурност я има на табелката с данните на оборудването.

След това във фактурата за електроенергия, която ще получите от вашия доставчик на електроенергия, трябва да проверите каква е цената за 1 киловат час. Трябва също така да обърнете внимание дали имате фиксирана тарифа за електроенергия или тя варира в зависимост от конкретни часове.

7 грешки, които съсипват телефона

За да извършите изчисленията, трябва да умножите мощността на избраното устройство по продължителността на неговата работа. След това резултатът трябва да бъде разделен на хиляда, за да се получи стойността в киловат часа. Накрая трябва да умножите тази стойност и цената на 1 киловат часа от сметката за електроенергия.

Много хора се интересуват колко ще платят в момента за зареждане на телефона - като се има предвид, че смартфоните се използват денонощно, а зареждането в по-старите модели трябва да се извършва поне веднъж на ден.

За щастие най-новите мобилни телефони са по-евтини от другите устройства. Имат по-дълготрайни батерии, които не се нуждаят от често зареждане. Това, разбира се, зависи и от интензивността на тяхното използване. Ако приемем, че свързваме телефона към зареждане за 1 час всеки ден, той ще консумира около 6,8 вата. 

Чуете ли този сигнал при набиране значи телефонът ви се подслушва

Може ли телефонът да се зарежда през нощта?

Не е препоръчително да оставяте телефона на зарядно през нощта. Това е така, защото предизвиква т.нар "battery stress" батерията е постоянно след напрежение. Вярно е, когато достигне ниво от 100 процента. зареден, системата прекъсва тока, но след известно време, когато батерията е леко разредена, тя започва да зарежда отново. За щастие днешните телефони са толкова умни, че могат правилно да управляват енергията. За съжаление страничният ефект ще бъде отделянето на топлина, което в по-високи дози и честоти е нездравословно за батерията.

Колко процента трябва да зареждам телефона си?

Съвременните батерии за мобилни телефони - литиево-йонни се състоят от клетки, които не обичат да се презареждат. Това се отразява на работата на устройствата и може да доведе до по-бързо износване на батерията. 

И така, как да заредите телефона си, за да не развалите батерията? Интересното е, че това не трябва да се прави на 100%. Нивото на зареждане трябва да бъде около 20-90 процента.

Зареждането на смартфони е все пак остава най-евтиното, когато става дума за използване на домакински уреди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com