Убихинол - антиоксидантът, който подмладява

2893
Убихинол - антиоксидантът, който подмладява
Снимка: iStock

При здрав човек над 90% от коензима Q10 присъства в неговата редуцирана форма – убихинол. Изследванията показват, че убиквинолът също така е най-ефективен при неутрализиране на свободните радикали и че увеличава производството на митохондриална енергия. Той има много по-голяма бионаличност от CoQ10, който обикновено се намира в хранителните добавки.

Убихинол - антиоксидантът, който подмладява

Отдавна се теоретизира, че много от вредните ефекти на стареенето могат да бъдат забавени, ако само можехме да поддържаме млади нива на митохондриална енергия - и CoQ10 играе критична роля в здравословното производство на митохондриална енергия.

За да оценят ефектите на убихинол против стареене, изследователите проведоха щателно проучване на мишки с ускорено стареене. Избраният миши модел позволява бързо идентифициране на съединения, които вероятно забавят стареенето. Мишките с ускорено стареене се развиват нормално, но показват ранни признаци на стареене, включително намалена физическа активност, загуба на коса и блясък, груба кожа, очни лезии и изкривяване на гръбначния стълб.

Какво трябва да съдържа кремът против бръчки?

Мишките в това изследване са разделени на три групи. От двумесечна възраст първият е хранен със стандартна диета, вторият със стандартна диета, обогатена с убихинон, а третият със стандартна диета, обогатена с убихинол. Степента на стареене на всяка група беше записана чрез оценяване.

Както можеше да се очаква, скоростта на стареене се ускори рязко от тримесечна възраст в контролната група, докато при тези, получаващи една от двете форми на CoQ10, скоростта на стареене беше по-бавна. На средна възраст (около девет месеца) оценката на контролната група се повишава до 10, докато тази на двете групи с добавки достига само 5,5. По този начин при мишките, хранени с обогатена диета, стареенето е с 45% по-бавно от това на контролните животни.

10 начина да забавим стареенето

От 10-месечна възраст се наблюдава значителна разлика между двете форми на CoQ10. Резултатът за класифициране на контролните мишки се повиши до 12, този на животните, получаващи убихинон, се увеличи до 9,9, докато мишките, на които е даден убихинол, отбелязаха максимален резултат от само 5,9. Това означава, че от средна възраст, мишките с добавка на убихинол стареят с 51% по-бавно от контролните мишки и 40% по-бавно от мишките с убихинон. На 12-ия месец разликата е още по-изразена: мишките с убихинол изглеждат в отлично здраве, докато видими дегенеративни промени се наблюдават при тези, получаващи убихинон, а контролната група изглежда ужасно. Способността на убихинола да остава на постоянно високи нива в кръвния поток може да обясни неговите забележителни ефекти против стареене, които са много по-големи от тези на убихинон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com