Учени откриха протеин, който може да съхранява кръвта за операции по-дълго

15754
Учени откриха протеин, който може да съхранява кръвта за операции по-дълго
Снимка: Thinkstock

Изследователи откриха, че в рибата, която населява ледовитите води, като Арктическата треска например, се съдържа протеин, който може да помогне за по-дългото съхранение  на кръвта в банките.

Към момента кръвта за операции се съхранява с помощта на фризери, което позволява това да продължи максимум един месец.

Тъмнокожите хора имат по-лесно съсирваща се кръв

Кръвта на тъмнокожите се съсирва по-лесно, отколкото при хората от европeидната раса, защото техните тромбоците се активират по-лесно. ...

Това може да доведе и до проблеми в конкретни периоди от време през годината, сред които попадат най-вече празниците. В тези дни от календара донорите не даряват кръв.

Ето защо е направено това проучване, при което учените са установили протеин в рибите, които населяват ледените води, а самият той позволява по-дългото съхранение на човешка кръв, тъй като действа като антифриз.

„Ние знаем, че видовете риба, които населяват тези места нямат проблем със замръзване на кръвта. Това ни служеше като отправна точка, за да установим как природата е успяла да се справи с този проблем. Така открихме, че във въпросния протеин се съдържа поливинилов алкохол.

В Америка например кръвта се замразява чрез криогенно съхранение, при което към кръвта се прибавя органичен разтворител, който не позволява на кристалите да се уголемяват. Така обаче е възможно унищожението на кръвните клетки. Освен това премахването на този разтворител отнема няколко дни, които са много ценно време щом говорим за човешки живот.

Кръвта на бедните и богатите е различна

Кръвта на бедните и богатите е различна. Това установиха учени от университета на Ексетър, съобщава Cross. Анализ показал, че по различ...

С новооткрития протеин може да се създаде и нова система за процедиране. Учените са открили, че 0,1% от този протеин е достатъчен да се прибави към една банка кръв, за да не замръзва и освен това не се изисква той да се премахва, което означава, че кръвта може да се използва веднага при нужда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com