Учени разкриха на кого приличат повече децата - на майката или на бащата

33744
Учени разкриха на кого приличат повече децата - на майката или на бащата
Снимка: iStock/Guliver

Когато очаквате дете или като цяло в едно семейство се очаква, то всички са много любопитни на кой ще прилича, как ще изглежда и така нататък. Да, всяко дете наследява гените на своите родители, но истината е, че заема неща и от своите предци. Сигурно сте чували мнението, че момиченцето прилича повече на баща си и момченцето – на майка си. Научно е доказано това твърдение, а виновникът за това са хромозомите. 

Момчетата взимат Х-хромозома от майката, то момичетата наследяват по една и от двамата си родители. Изследователи от университета в Северна Каролина, САЩ твърдят, че бащата има по-голямо влияние върху развитието на детето и то в 80% от случаите. 

Какво наследява детето от бащата?

Полът зависи от бащата, тъй като мъжете имат равен брой хромозоми. Ако имат повече братя, то нищо чудно детето да бъде момче.

Формата и големината на ушите също се наследява от бащата. Състоянието на зъбите, височината и психичните заболявания. Последното особено е често срещано при бащи, които са над 45-годишна възраст. 

Какво наследява детето от своята майка?

Сигурно вече си задавате въпроса какво наследява детето от майка си. На първо място това е теглото. В 25% от хората с наднормено тегло е установено, че майката също е с този проблем. Плешивостта също е спада към наследството на майката. Ако дядото е плешив или оредяла коса, то твърде вероятно е и детето на по-късен етап да има оплешивяване.

Интелигентността я наследяват и от двамата родители, но се смята, че 40% идва от майката. Боледуване от хемофилия и аутизъм също зависи от майката и то когато има дефектна хромозома.

Ако един от родителите имат буйни къдрици, то вероятността детето да има чуплива коса е доста голяма. Също така, ако някой има трапчинки, то те се предават през поколение, независимо дали става въпрос за майката или бащата. 

Очите също са с доминиращ ген. Ако един от родителите има кафяви очи, а пък другия е със сини, то е твърде детето да бъде с кафяви. Обаче при второ дете е твърде възможно да е със сини. Има и ген, който показна дали е детето ще е авантюрист. Ако бащата е такъв, то е твърде вероятно и детето да бъде с нагласата да поема риск.

Какво детето ще наследи от родителите е важно, но също така е важно и как ще развива своите таланти, за да има успешна реализация в живота. Хубаво е да насърчите детето да се развива в правилната посока, а не да отделяте какво е наследило от вас или не. Всяко дете е уникално и заслужава да бъде обичано, а гените просто допринасят за развитието му в една или друга насоченост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не само за храна: Как да почистите канализацията с кетчуп?

Тези 4 зодии често са склонни към извънбрачни връзки

Тези 4 зодии правят връзките си "храм на доверието"

Какво трябва да направим, когато някой се отнася зле с нас?

15 навика, които си струва да възприемете от богатите

Не го правете така: 8 грешки при правене на козунак

10 неща, които винаги забравяме преди почивка

Кои подправки са абсолютно задължителни за агнешкото?

9 трика за обогатяване на най-обикновения интериор

Какво се яде на Гергьовден по стара българска традиция?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com