Учени: Колко алкохол може да се пие на ден за здраво тяло и бодър дух?

2998
Учени: Колко алкохол може да се пие на ден за здраво тяло и бодър дух?
Снимка: Pixabay.com

Умерената консумация на алкохол от хора над 40-годишна възраст, които не са имали предишни здравословни проблеми, може и да е от евентуална полза за здравето – като е възможно да редуцира риска от сърдечно-съдови неразположения, диабет и инсулт. Това сочи детайлно проучване, публикувано в научното списание през юли 2022 г.

Ето какво казва д-р Емануела Гакиду

Какво означава „умерена консумация“?

Според проучването, стандартната доза се определя за 10 г чист алкохол, съдържаща се, примерно, в:

- неголяма чаша червено вино (100 мл) с 13% алкохолно съдържание;

- бутилка или кен бира (375 мл) с алкохолно съдържание 3.5%;

- доза уиски или друг концентрат (30 ml) при 40% алкохолно съдържание.

Все пак, списанието показва, че има повишен риск за здравето на младите хора, които употребяват алкохол, в сравнение с по-възрастните. Анализът, който отчита алкохолния риск по възраст, географски регион, година и пол, предполага, че мащабните препоръки относно консумацията на алкохол трябва да се базират на местоположението и възрастта. Пиенето в юношеска възраст може да увеличи риска от алкохолизъм, установи проучването. Използвайки оценки за употребата на алкохол в 204 страни, учените изчисляват, че през 2020 г. 1.34 милиарда души са консумирали такива количества алкохол, които са вредни.

Може ли да се пие алкохол при диабет?

Във всички региони на света най-големият сегмент от населението, който пие количества, надхвърлящи безопасната граница, са мъжете във възрастовия сегмент между 15 и 39 години. За тази възрастова група консумацията на алкохол дава нулеви ползи за здравето и може да представлява сериозен риск. Според проучването, 60% от инцидентите след употреба на алкохол стават сред хората именно в тази възрастова група – тук влизат убийства, самоубийства и автомобилни катастрофи.

„Посланието ни е ясно: младите хора не бива да пият, а по-възрастните може да пият малки количества“, казват учените.

Проучването оценява и друго критично количество – колко алкохол е възможно да изпие човек, преди това да стане прекален риск за здравето му, в сравнение с такъв, който не пие алкохол. Максималното количество алкохол за хора между 15 и 39 години, преди да навлязат в опасната за здравето рискова зона, е 0.136 стандартна доза на ден (това е малко над една десета от стандартната доза, която е, нали помним: 10 грама чист алкохол!). За жени в същия възрастов диапазон това количество е малко повече - 0.273 доза (около една четвърт от стандартната доза на ден).

Учени разкриха каква е безопасната доза алкохол

Анализът предполага също, че за възрастни на 40 и повече години без предишни здравословни проблеми, изпиването на малки количества алкохол може да носи евентуално определени ползи от рода на редуциран риск от исхемия на сърцето, диабет и инсулт.

Като цяло, препоръчителният прием на алкохол за възрастни остава нисък - между 0 и 1.87 стандартни дози на ден, независимо от местоположението, възрастта или пола. Но дори ако се възприеме консервативен подход и се използва най-ниското ниво на безопасно пиене, за да се определят препоръки, то препоръчителното ниво на консумация на алкохол е твърде високо за по-младото население и трябва да бъде понижено още. Прекомерната употреба на алкохол е била особено концентрирана при млади мъже в Австралия, Западна и Централна Европа.

Макар рисковете от консумацията на алкохол, да са сходни при мъжете и жените, все пак именно младите мъже се открояват като група с количествено най-висока консумация на алкохол. Причината е, че по-голям дял сред мъжете употребяват алкохол в прекомерни дози в сравнение с жените.

Внимание! Статията е само информативна и не е медицинска препоръка, нито инструкция. Винаги търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да разпознаем истинския кашмир?

10 признака за заседнал начин на живот

7 храни, които е вредно да ядете всеки ден

4 домакински задължения, които губят времето и енергията на жените

6 храни, които НЕ трябва да ядете на закуска

Кои витамини подхранват най-добре косата?

7 тайни на перфектната пица, които само италианците знаят

7 признака, че душата ви е имала много минали животи

Как се пише: свестен или свястен?

7 от най-опасните храни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com