Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удивителни животни, открити сравнително скоро

16 април 2022, 17:30 часа

От година на година учените изследват всяко кътче на планетата, проправят си път през най-дълбоките джунгли, изкачват най-високите планини. Те успяват да открият нови и необичайни видове животни.

„Свирепата оса“ (2011 г.)

Това чудо на природата е открито по време на експедиция в Индонезия. Отнася се към вида Megalara Garudaspecies, кръстен на митичния получовек-полуптица Гаруда от индуската митология. Другите имена на това насекомо са „Цар-оса“ и „Оса-воин“. Осата „Гаруда“ достига 2.5 см дължина. Челюстта й е по-дълга от предния чифт крака. Погледната отблизо, определено внушава респект. Учените предполагат, че осата „Гаруда“ е развила силните си челюсти, за да държи женската по време на чифтосване.

Жаба-нинджа (2011)

Местообитанието на тази жаба, въпреки даденото й временно название, не е Япония - а Ню Йорк. Това е напълно нова разновидност на земноводните. Учените продължават да я изучават, за да й намерят подходящо постоянно име.

114 вида морски животни обитават древен картагенски кораб

Мини-хамелеон (2012)

Най-малкото влечуго било наречено Brookesia micra. Било открито в Мадагаскар. В момента това е най-малкият хамелеон в света. Дължината му е само 1.6 сантиметра (без опашката). Малкият му размер най-вероятно се дължи на живот в изолиран район - среда с ограничена храна и голям брой хищници.

Ракът-жокер (2012)

Филипинският остров Палаван е красиво място с очарователни плажове и красиви животни. Около половината от разновидностите на раци, които живеят на острова, не ще намерите никъде другаде. Те включват и гореспоменатия рак, чието научно име е Insulamon palawanese. Най-вероятно необичайният рак е получил името си поради своята прилика с едноименния герой от комиксите.

Гекон-супергерой (2011)

Това е нов вид гущер, открит във Виетнам. Геконът Cnemaspis psychedelica, или "психеделичният гекон", живее днес само на остров Хон Хоай. Така е наречен от учените заради яркия си оранжево-виолетов цвят. Оранжевите лапи на този гекон са много подобни на ръкавиците и ботушите на супергерой от комиксите. Може би това име му отива повече...

Акула-пила (2011)

Тази африканска акула била уловена на дълбочина около 500 метра край бреговете на Мозамбик. Така общият брой на акулите от този вид станал 7. Акулата-пила ловува, като удря жертвата с носа си, остър като меч.

8 от най-опасните животни в света

Прилепът „Йода" (2009)

Когато за пръв път видели този прилеп, всички забелязали изключителната му прилика с героя-джедай Йода от „Междузвездни войни“. Това малко животно с нос, подобен на тръба, е открито в отдалечените гори на Папуа - Нова Гвинея.

Усойницата „Матилда“ (2010)

Рогатата усойница Матилда е една от няколкото змии, открити в Африка през последните 30 години. Това жълто-зелено влечуго с два рога, стърчащи от главата му, може да нарасне на дължина до 65 см или повече. Най-вероятно е отровна. Учените обаче твърдят, че тази змия изобщо не е агресивна.

Маймуната „Майкъл Джексън" (2010)

Чипоносата маймуна (Rhinopithecus strykeri) не е напълно нов вид, тъй като вече е позната в Мианмар. По-рано в природата също са били известни маймуни с чип нос, но никога не са били изследвани подробно. За съжаление една от основните причини за намаляването на вида е търсенето на маймунско месо от местните туземци.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес