В коя държава се намира най-голямата пещера в света?

8369
В коя държава се намира най-голямата пещера в света?
Снимка: Pixabay

Тайните и загадките, които крият пещерите, причудливите форми, скътани в обятията им, придаващи им вълшебното очарование, свидетелствата и артефактите от зората на човечеството, откривани от изследователите на пещерите, пещерните рисунки, които ни дават отговори на някои въпроси, но и провокират други – всичко това ги прави толкова примамливи и за спелеолозите, и за учените, и за туристите. Проучването на пещерите не е еднократен акт.

Напротив – в продължение на месеци, години, десетилетия специалистите откриват нови и нови части, коридори, зали, кътчета от големите пещери, поради което най-голямата пещера днес може да не се окаже първенецът в света утре, но това няма да я направи по-малко значима. Предлагаме ви виртуално пътешествие до най-големите пещери в света, които ни изненадват далеч не само с размерите си.

Коя е най-голямата пещера в света по дължина?

Когато говорим за най-голямата пещера в света, първо следва да уточним какво визираме под най-голяма – най-дълга, най-дълбока, най-висока, най-широка? Ако под най-голямата пещера в света разбираме най-дългата, то първенецът в това отношение – Мамутовата пещера, не само че няма намерение да отстъпи титлата си на друга пещера, но и „порасна“ с още 13 километра през последните години – новооткрити от учените 13-килметрови тунели, с които пещерата, разположена в щата Кентъки, достигна внушителните 680 километра.

Коя е най-голямата пещера в България?

Мамутовата пещера е част от Световното културно наследство на Юнеско и това не е случайно – не само дължината ѝ е впечатляваща, а и историята ѝ. В пещерата, използвана някога като болница, като сцена за представления, като място за сватби и събития, днес част от национален парк и е туристическа забележителност, са открити от изследователите човешки мумии и гравирани от първобитния човек гипсови парчета. Вероятно тайните, които пещерата предстои да ни разкрие, са още по-изумителни, тъй като се очаква реалната ѝ дължина да продължи да нараства с откриването на нови тунели, скрили своите загадки и частици жива история и забравено минало.

Коя е най-голямата по размер пещера в света?

Ако под най-голямата пещера в света визираме не най-дългата, а най-високата и най-широката, тази, в която спокойно може да се вмести небостъргач или цял град? Тогава виртуалното ни пътешествие ще ни заведе до Шондог (Son Doong) – 150-метрова във височина и 200 в ширина пещера, която е призната за най-голямата пещера в света.

Дължината ѝ далеч не е впечатляваща, но огромната ѝ височина и ширина ѝ дават правото да се нарича най-голямата пещера в света. Намира се в Централен Виетнам, Азия, в национален парк, разположен близо до град Донгхой, като за съществуването ѝ учените не са знаели до нашия век, когато е открита съвсем случайно от местен жител, търсещ място да се скрие от дъжда.

Къде се намира най-дългата пещера в България?

Проучена от изследователи през 2010 година, пещерата впечатлява не само с размерите си, но и с богатия растителен и животински свят, на които е дом, с маймуните и тропическите птици, които съжителстват с многобройни колонии прилепи, със собствената  джунгла, скътала редки и ендемични растения, с огромната пещерна река, в която спокойно може да плуват стотици лодки, с мъглите и облаците, които се образуват в пещерата – удивително и рядко явление,  когато говорим за пещери. Любопитни и уникални по рода си са и откритият най-голям сталагмит в света със 70 метра височина, както и огромни пещерни перли с големината на топки.

Ако мечтаете да посетите това чудо на природата, имайте предвид, че туристическите посещения са ограничени и се осъществяват след издаване на разрешение, което не се получава лесно. Необходима е сериозна физическа подготовка, отлична физическа форма, смелост, сила и издръжливост, за да съумеете да преминете през джунглата на входа на най-голямата пещера в света, но пък може да ѝ се насладите изцяло, без да напускате дома си благодарение на виртуалната разходка с 360-градусови изгледи и автентични звуци, записана от National Geographic. Приятно преживяване!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com