В рибните ресторанти използват тези лесни методи за бързо и лесно чистене на люспи

4966
В рибните ресторанти използват тези лесни методи за бързо и лесно чистене на люспи
Снимка: iStock/Guliver

Според експерти човек трябва да яде риба поне 4 пъти в месеца. Това са нормите на здравословното хранене и това се дължи на наличието на фосфор в рибата, който е полезен за организма, но домакините нямат особено желание да готвят рибни ястия, защото знаят, че почистването им отнема много време, а летящите люспи напълно ще обезсърчат цялото усърдие за готвене.

Ето защо, за да опростите задачата, трябва да знаете какви методи съществуват за почистване на люспите на рибата.

Стандартно почистване

Всеки се сблъсква с често срещания проблем с почистването на риба с неправилни методи. Трябва да знаете, че такава процедура се извършва от древни времена и до днес. Измислени са много методи и всички готвачи се съгласиха, че класическият метод за почистване е подходящ и ефективен.

Класическа технология

Като общо правило, най-добре е да почиствате рибата, когато е прясна, прясно уловена или закупена от магазина. Само след обработката трупът се поставя във фризер за по-нататъшно съхранение. И е по-добре да вършите работата директно в езерото или на двора. В този случай може да се избегне замърсяването на кухнята с котлен камък.

Тайната на вкусната пържена риба - ето какво правят опитните готвачи преди да я извадят от тигана

Как да почистите рибата по класическия метод?

Начини за почистване на риба от люспи

За да опростите задачата, препоръчително е продуктът да се третира със сол - това ще избегне подхлъзване.

    1. Първо се отстраняват всички перки, но опашката остава на мястото си. Опашката е необходима, за да държи рибата, а перките се отрязват, за да не се наранят: има различни екземпляри и някои от тях са с остри перки.

    2. След перките започнете да почиствате. Вземете дълъг остър нож. Големият нож улеснява премахването на люспите. След това рибата се поставя върху дъска за рязане и се държи за опашката. След това докоснете ножа до опашката и го плъзнете по посока на главата: винаги трябва да почиствате рибата срещу посоката на люспите.

    3. За да не летят люспите из цялата стая по време на работа, поставете голям съд с вода на масата и поставете продукта там. Извършват се същите манипулации като в третия параграф, само под вода - това ще избегне разпръскването на люспите.

   4.  След като премахнете всички люспи, трябва да започнете да изкормвате. На тази стъпка ще трябва да се въоръжите с тесен нож, но много остър. Обърнете рибата по гръб и вкарайте ножа в основата на главата, като прекарате инструмента до най-долната перка, като по този начин отворите корема. Освен това всички органи се отстраняват - това може да се направи както с нож, така и с ръка. По-лесно е да използвате ръката си и да издърпате всичко, което е там. Внимателно отстранете жлъчния мехур.

   5.  След като извадите вътрешностите, направете визуална проверка за наличие на хайвер. Домакините често намират хайвер вътре в рибата, който също е здравословен и вкусен.

   6.  Ако избраната рецепта включва готвене на рибата изцяло във фурната, тогава се отстраняват само хрилете.

Как да избираме риба?

Как да почистите рибата от люспите?

С ренде. Добър инструмент за почистване. Удобството е не само в скоростта, но и във факта, че люспите няма да се разпръснат из кухнята. В едната ръка се взема рендето, а в другата - рибата. Сега рибата се движи нагоре и надолу.

Осоляване. Ако няма да започнете да готвите продукта веднага след покупката, тогава вземете пластмасов контейнер и поставете рибата в нея, след като я поръсите със сол. След това контейнерът се поставя до сутринта в хладилника. На следващата сутрин кожата и люспите ще паднат сами.

Замразяване. За да се улесни почистването, рибата се замразява, като се поставя във фризера за 24 часа. След като я извадите, изчакайте 60 минути, докато люспите се загреят. След това вземете нож и отделете люспите от кожата.

Лъжица и вилица. Ако сте хванали риба на поход, но имате само вилица или нож под ръка, можете лесно да я почистите с тях. Вземете лъжица и насочете страната й към рибата. Движенията са същите – срещу посоката на люспите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com