Видове храни, които не може да липсват във веганската диета

3328
Видове храни, които не може да липсват във веганската диета
Снимка: RitaE / Pixabay

Веганството е начин на живот, който печели все повече последователи. Това не е нещо, което влияе само върху това, което се яде, а по-скоро обхваща различни аспекти на живота като цяло. 

Веганството отхвърля всеки продукт, чието производство включва използването на животни.

Топ източници на протеин за вегетарианци и вегани

В този материал ще намерите основните източници на растителен протеин в отговор на един от въпросите, които много вегани и вегетарианци...

Фокусирайки се върху храната, веганската диета е по-рестриктивен тип диета от вегетарианската, но това не означава, че става дума за небалансирана или дефицитна диета. Ключът е да знаем от видовете храни, които ядем, какво ни дава всяка от тях и от какво количество имаме нужда. Също така е важно да знаем какви храни могат да ни предложат протеините, които спираме да консумираме с елиминирането на животинските продукти.

Една от основните храни във веганската диета са зеленчуците. Всъщност тези видове храни са в основата на всеки здравословен стил на хранене. Те са важен източник на фибри, витамини и минерали. Могат да се консумират сурови или приготвени в голямо разнообразие от рецепти, вариращи от безкрайни видове  вкусни салати  до супи или кремове.

Плодовете също присъстват много в този тип диета (и всъщност, както се случва със зеленчуците, те също присъстват във всеки тип здравословна диета). Като цяло те представляват много важен принос на витамини и фибри за нашето тяло, но освен това всеки един от тях е полезен за различни аспекти на тялото.

Бобовите растения са една от звездните храни, които не могат да липсват в менюто на всеки веган. Те са евтини храни, могат да се намерят във всеки супермаркет или квартален магазин и възможностите им са безкрайни. Тези храни са важен източник на растителни протеини, така че консумацията им е повече от препоръчителна.

Рецепта за веган майонеза, която да си приготвите у дома

Майонеза без яйца, със соево мляко. Като вкус - стандартната майонеза, позната на всички – но този път във веган вариант! Обичан...

Зърнените храни също са ключова храна. Те осигуряват фибри, въглехидрати и витамини. Препоръчително е да се консумират преди всичко пълнозърнести храни, тъй като по този начин ползите от този вид храна се увеличават. Когато говорим за зърнени храни, не имаме предвид само тестени изделия и ориз. Има голямо разнообразие от зърнени храни, като овес, просо или известната киноа, която е толкова модерна напоследък.

Може би най-трудното нещо за компенсиране при веганската диета е наличието на протеин, нещо, което при другите диети (с изключение и на вегитарянската) се набавя основно от животински продукти. Въпреки това, има много други  източници на протеин, подходящи за диета от този тип. Протеини могат да бъдат намерени в слънчогледови семки, тофу, ядки, ориз, фъстъчено масло, леща или карфиол.

Всички тези видове храни са здравословни и трябва да бъдат включени във всяка здравословна диета. В случай на веган диета, потребителят трябва да обърне внимание на определени хранителни вещества присъстващи в някои храни, за да компенсира компонентите, които тялото им спира да приема поради елиминирането на продукти от животински произход.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com