Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вярно ли е, че бирата лекува черния дроб?

16 юни 2024, 16:17 часа

Учени от германския университет Ерланген-Нюрнберг идентифицираха две вещества, съдържащи се в бирата, които имат положителен ефект върху черния дроб. Това е химично съединение, наречено ксантохумол и изо-алфа горчиви киселини, които се намират в хмела.

В експерименти учените, ръководени от професор Клаус Хелербранд, установиха, че ксантохумолът може да предотврати мастно чернодробно заболяване, което възниква поради лоша диета, и също така да предотврати образуването на белези върху чернодробната тъкан. А изо-алфа-горчивите киселини могат да инхибират развитието на увреждане на черния дроб и да имат положителен ефект върху метаболизма на глюкозата и метаболизма на мазнините. Учените забелязват, тези вещества могат да имат положителен ефект само в безалкохолната бира, както и в други продукти, съдържащи хмел.

Как бирата влияе върху контрола на холестерола?

Според гастроентеролога, доктор на медицинските науки Виталий Румянцев, като цяло е доста трудно да се оцени ефектът от бирата, но е напълно възможно безалкохолната напитка да съдържа елементи, полезни за хората.

„Бирата, особено ако съдържа алкохол, води до хепатоза, както и при другите алкохолни напитки. По принцип бирата причинява чернодробна стеатоза – така наречената мастна хепатоза, при която мазнините се натрупват в чернодробните клетки.

Безалкохолната бира няма да има този ефект, защото стеатозата е следствие от алкохола. Но признавам, че една безалкохолна бира може да съдържа вещества, които са много полезни за тялото“, казва Румянцев.

Ксантохумолът не е единственият компонент на бирата. Освен него в опияняващата напитка има и други полезни и вредни вещества, казва гастроентерологът-хепатолог Сергей Вялов.

„Дори бирата да е безалкохолна, никой не премахва от нея факторите, които стимулират възпалението, независимо къде, факторите, които стимулират развитието на микроорганизми, независимо къде, както и фитоестрогените. Последните не са толкова опасни за жените, особено по време на менопаузата, но не и за мъжете, тъй като провокират хормонален дисбаланс, който от своя страна води до затлъстяване.

Бирата - вдига ли кръвното или не?

Тук трябва да се каже, че това са само мащаби, тъй като даден вид бира има различен брой компоненти в състава си, някъде са повече, а някъде по-малко, ние не знаем. Може би бирата, която изследваха немски учени, имаше повече вещества, които стимулират регенерацията, отколкото тези, които стимулират възпалението. Съотношението на веществата може да е различно, а има безброй видове бира, така че ако оценим средното съдържание, тогава в по-голямата си част се оказва, че тази напитка ще има отрицателен ефект“, казва Вялов.

Какво съдържат двете вещества, съдържащи се в бирата:

Ксантохумол - вещество, съдържащо се в хмела, принадлежи към растителните полифеноли и е мощен антиоксидант, който потиска действието на различни химични канцерогени.

Изо-алфа горчивите вещества са алфа киселини, които се превръщат в изо-алфа киселини при нагряване по време на процеса на варене.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес