Вярно ли е, че има женски хормони в бирата?

19339
Вярно ли е, че има женски хормони в бирата?
Снимка: iStock

Женски хормони в бирата: мит или реалност

Бирата е може би една от най-ранните напитки, направени от човека. Във всеки случай тя е по-стара от виното от епохата на неолита (10 000 г. пр. н. е.). Очевидно пивоварството е възникнало, когато човек се е научил да отглежда достатъчно зърно, което да е достатъчно за нещо повече от храна.

Като се има предвид, че зърното е достъпно в много по-широк район от гроздето, става ясно защо бирата е популярна в различни части на света, но предпочитана в страни с умерен климат. Факт е, че хмелът съдържа антиоксиданти - тези вещества инхибират процесите на разрушаване на органични молекули, които възникват в резултат на комбинирани реакции с кислород.

Обичате да пиете студена бира? Вижте какво причинява тя на тялото

Друг важен продукт в основата на бирата е малцът. За разлика от хмела, малцът не е дар от природата в чист вид, а продукт от преработката на зърнени суровини. Зърното (ечемикът най-често се използва за бира) е богато на нишесте. Това е склад за енергия, но за ферментацията нишестето, което е полизахарид, трябва да се разгради до по-леки захари, главно малтоза, дизахарид. Това се случва естествено по време на покълването на зърното. Първо зърното се накисва и след това се поставя в благоприятни условия за покълване. Покълналото зърно се изсушава, след което малцът е готов за използване в пивоварството.

Вероятно всеки любител на бирата е чувал много митове за тази напитка, но една от "историите на ужасите" си струва да се спомене специално. Често срещаме твърдението, че пенливата напитка съдържа женски хормони и според тях пиенето на бира води до феминизация на мъжете с всякакви неприятни физиологични последици. Привържениците на този мит обикновено се позовават на факта, че бирата се вари с хмел, а хмелът съдържа фитоестрогени, което е в съзвучие с думата "естрогени" - името на женските хормони.

Какво се случва с нас, ако всеки ден пием бира? Всеки трябва да го знае!

Но, първо, растителните и човешките хормони са биологично различни един от друг. За да може човешкият организъм (независимо дали е мъж или жена) да започне да реагира на фитоестрогените и да натрупа минимално количество от тези вещества, човек ще трябва да изпие около половин железопътен резервоар бира (20 тона) наведнъж.

Второ, технологичният процес на варене е проектиран по такъв начин, че пивната мъст с хмел се вари и е известно, че повечето хормони са термично нестабилни съединения, следователно по време на този процес те се унищожават.

И трето, фитоестрогените се намират не само в хмела, но и в много растителни продукти, традиционно консумирани от хората: слънчогледови семки, нар, фурми, леща, лайка. Следователно е невъзможно да се говори за някакъв специален специфичен ефект на хмела върху човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...