ВНИМАНИЕ! Има пик на кърлежи - пазете се !

1181
ВНИМАНИЕ! Има пик на кърлежи - пазете се !
Снимка: iStock/Guliver

Лятото е към края си, но кърлежите все още са активни и трябва да пазим себе си, децата и домашните си любимци от тях. Те предават редица болести, които могат да създадат сериозни здравословни проблеми.

Лаймската болест е една от тях и представлява остро инфекциозно заболяване, което се причинява от спирохетата Borrelia burgdorferi Bb. Заразяването става, когато заразен вече кърлеж се забие в тялото и започне да смуче кръв, когато се нахрани, той “повръща” и заразява.

България е ендемичен район за лаймска болест, срещат си и други заболявания сред кърлежите, които могат да създадат проблеми със здравето и да бъдат опасни.

Нимфите на кърлежите са тези, които са от най-съществено разпространение на Лаймската болест. Те преобладават основно пролетта, но има и един пик през септември. Необходими за поне 36 часа кърлежът да бъде забит в тялото, за да успее да зарази.

Кога ухапванията от кърлежи могат да завършат фатално?

Как да се предпазим от кърлежите ?

  1. Когато видите забит кърлеж, не се страхувайте и шашкайте. Опитайте се да запазите спокойствие и да го отстраните веднага, да да не губите излишно време да стигане до болницата, където да бъде премахнат. Необходима ви е пинсета и е важно да НЕ слагате олио или каквото и да е било върху кърлежа, защото по този начин го задушавате и то започва да повръща и е възможно да ви зарази. Също така НЕ въртете кърлежа по или обратно на часовниковата стрелка, а го издърпвайте директно.
  2. По възможност запазете кърлежа и го дайте в лаборатория, където да се установи вида му. Не е нужно да се изследва всеки кърлеж, защото наличието на борелии не е сигурен признак, че сте заразен.
  3. Ако лекарят прецени, може да ви даде антибиотик, който да пиете профилактично, в случай, че кърлежът е успял да ви зарази. Ако сте сигурни, че той не е седял повече от 36 часа, няма смисъл да натоварвате организма си с антибиотици.
  4. Хората, които имат проявена еритема мигранс диагнозата се поставя клинично, като наличието на атипични кожни лезии може да е причина да се направи изследване на антитела.

Без КЪРЛЕЖИ в градината! С тези трикове няма да са ви нужни препарати

Какво да направите, ако откриете кърлеж върху своя домашен любимец ?

Премахнете кърлежа внимателно с пинсета, а ако се притеснявате, че ще го скъсате, отидете до най-близкия ветеринарен лекар. За да предпазите кучето си от кърлежи, трябва да спазвате няколко прости правила – купете на кучето си противопаразитна каишка. Тя действа на следния принцип – дори кърлежът да се забие, той ще се отрови от кръвта на кучето и ще се отпусне и падне, преди да минат 36 часа и да има възможност да зарази животното. Другият вариант и да капете противопаразитни пипети по целия гръбначен стълб. Докато каишката има действие няколко месеца, пипетите трябва да се капят на всеки 20-30 дни. Има и пудри против кърлежи. Също така е добре да избягвате места, където знаете, че може да има кърлежи – гъсти тревни площи, поляни, където пасат крави, кози и т.н.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com