Водата в басейните е вредна за ДНК

1133
Водата в басейните е вредна за ДНК

Водата от обществените басейни и хидромасажните вани може да е вредна за ДНК. До този извод са стигнали учените от университета на Южна Калифорния.

Според тях взаимодействието на хлорираната вода с потта, урината и други вещества води до образуването на вредни странични продукти, потенциално способни да увредят ДНК. И колкото повече се използват басейните, толкова повече са страничните продукти, пише Medical News Today.

От РЗИ твърдят, че всички басейни в София са изрядни

Откритите басейни в София са изрядни. Независимо от това проверките в тях продължават, но предвид началото на летния сезон все още ня...

Получава се така, че предпазвайки се от бактериите, човек се подлага на въздействието на странични продукти, които могат да доведат до генетични мутации и до развитието на астма и рак на пикочния мехур.

Този извод е направен от учените след анализ на 28 образеца от вода, взети от обществени басейни в САЩ, където водата се дезинфекцирала с хлор, бром, озон или озон-хлор. Учените изследвали и водопроводната вода, с която се пълнели басейните.

В сравнение с водопроводната вода образците със странични продукти от басейните имали 2,4 пъти по-голяма мутагенност, а образците от горещите басейни – 4,1 пъти.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието Environmental Science&Technology.

Масови проверки на откритите басейни в София

В сезона на почивките здравните инспектори извършват масови проверки на чистотата на водата в открити столични басейни. От месец май...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com