Всичко от П до Я за диетата с портокали и ябълки

2506
Всичко от П до Я за диетата с портокали и ябълки
Снимка: iStock/Guliver

Портокалът е много вкусен и освежаващ плод, който ни предлага калций, фолиева киселина, магнезий, калий, желязо и фосфор. Съдържа целулоза, флавоноиди и пектин, които усилват неговата хранителна ценност. Популярен е с високото съдържание на витамин С, а той подпомага укрепването на имунитета на организма и борбата с вирусни причинители на различни заболявания.

Демонстрира антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които спомагат за контролиране на кръвното налягане, регулират холестерола, подобряват храносмилателните проблеми, стимулират чревните функции, предотвратяват грип и инфекции, борят се с киселинността в тялото и подобряват кръвообращението. Портокаловото кюспе се отличава с високото съдържание на целулоза, която повишава усещането за ситост на организма и подпомага директно регулацията на червата. Портокали се консумират твърде често под формата на сок, дори повече, отколкото като плодове. Какво ще кажете да си приготвите портокалов сок с ябълка, за да се насладите на преимуществата и на двата плода?

Също и ябълките са извор на множество витамини и хранителни вещества. Съдържат изобилно количество целулоза, феноли и танини, имат и висок капацитет на антиоксидантност, който помага в борбата и превенцията на сърдечните заболявания, смъква нивото на мазнините и вредния холестерол, регулира и улеснява метаболизма. Ябълката помага за хидратиране, регулиране на чревните функции и отслабване на апетита, понеже съдържа пектинова целулоза, която в стомаха повишава чувството за ситост и предотвратява натрупването на храна.

8 причини да ядете по една ябълка на ден

Ето какво ни предлага д-р Патрисия Лейте, специалистка по спортна диетология.

Вижте как да използвате рецепти за портокалово-ябълков сок, за да намалите теглото и подобрите своето здраве!

1. Рецепта за портокалово-ябълков сок с ленено семе.

Състав: 300 мл натурален портокалов сок; 1 ябълка без семена и без кора; 1 супена лъжица ленено семе; 1 супена лъжица подсладител; натрошен лед. Смесвате натуралния портокалов сок с ябълката, лененото семе, подсладителя и парченцата лед. Когато стане силно хомогенен и охладен, сервирате.

2. Рецепта за портокалово-ябълков сок с морков.

Състав: сокът на 3 портокала; 1 неголям морков; 1 ябълка (червена); вода (1 литър). Изстисквате сока от портокалите. Нарязвате обеления морков на по-ситно, за да се начуква по-лесно. Нарязвате ябълката с кората и изхвърляте семките. Разбивате всичко с вода в блендера. Ако искате, добавяте малко лед и разклащате отново. Добавяте лед и сервирате веднага.

3. Рецепта за портокалово-ябълков сок с лимон.

: средно големи червени ябълки – 4 бр.; лимон – 1бр.; портокалов сок – 120 мл; половин литър вода (за предпочитане много студена); подсладител - 2 с. л. Измивате и дезинфекцирате всички плодове. Обелвате ябълките, изхвърляте семките, и ги режете на малки парчета. Изстискате соковете от лимона и портокала. Всички тези съставки се разбиват с ледена вода и подсладител. Сервирате!

Ето какво ви очаква, ако всеки ден изяждате по една ЯБЪЛКА

4. Рецепта за портокалово-ябълков сок с кокосова вода.

Състав: кокосова вода – 1 чаша; червена ябълка, обелена и нарязана – 1 бр.; портокалов сок - от 1 бр. портокал; подсладител или мед по желание и на вкус. Всички съставки смесвате в блендер: нарязаната ябълка, кокосовата вода, свежо изцедения портокалов сок, мед на вкус (или подсладител). Смесвате всичко до гладкост и сервирате с лед.

5. Рецепта за портокалово-ябълков сок с папая.

Половин нарязана папая без кори и семена; сокът от 1 портокал; червена ябълка - нарязана; половин чаша вода. В блендер смесвате всички компоненти до гладка консистенция. Сервирате с кубчета лед!

6. Рецепта за портокалово-ябълков сок с банан.

Състав: един нарязан и обелен банан; сокът на 2 портокала; 1 нарязана ябълка. Смесвате всичко в блендера. Ако е необходимо, добавяте малко вода, за да помогнете за смесването. Сервирате с кубчета лед.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com