За колко време се разгражда алкохолът в организма ни?

31887
За колко време се разгражда алкохолът в организма ни?
Снимка: Pixabay.com

Консумацията на алкохол поражда не само риск за здравето, но и за пътната безопасност. Сред най-честите причини за ПТП е шофиране в нетрезво състояние. Законът категорично го забранява и въпреки наличните други и безопасни опции за придвижване след употреба на алкохол като такси, градски транспорт, услугата drink and drive и т.н., случаите на шофьори с доказани опасно високи нива на алкохол в кръвта зачестяват.

Ако се колебаете дали да се качите зад волана, когато сте пийнали алкохол, вероятно се чудите ще отчете ли апарата вашата бира или пък за колко време се разгражда алкохолът в организма ни, за да прецените след колко минути или часа ще може да шофирате безопасно. Тези въпроси обаче вероятно ще останат без конкретен и точен отговор, който да е верен при всяка ситуация, условия, алкохол и човек, тъй като отговорите им зависят от редица фактори.

Как 100 грама твърд алкохол влияят на организма ни

От какво зависи за колко време се разгражда алкохолът в организма ни?

  • На първо място това е собственият ни организъм. Някои обработват по-бързо алкохола от други.
  • Тегло, пол и здравословното състояние неминуемо оказват влияние върху бързината на разграждане на алкохола в тялото. Някои хронични заболявания увеличават значително времето, необходимо да разграждането.
  • Консумирано количество и вид алкохол.
  • Пол.
  • Възраст – с напредване на възрастта се увеличава необходимото време за преработка на алкохола в тялото.
  • Някои медикаменти, включително такива, които се купуват без рецепта, могат да увеличат времето, нужно за преработка на алкохола.
  • Времето за разграждане на алкохола зависи и от състоянието на черния дроб. Проблеми и заболявания на черния дроб и стомаха затрудняват преработването на алкохола.
  • Наличието на храна в стомаха. Употребата на алкохол на празен стомах води до по-бързо напиване и по-дълго обработване на алкохола.
  • Скоростта на преработка на алкохола зависи и от липсата или наличието на ензими в стомаха, отговорни за разграждането на алкохола. Някои хора имат стомашни ензими, които разграждат алкохола и така не позволяват част от него да попадне в кръвта. Това вероятно обяснява и защо някои хора не се напиват така лесно. Известно е, че нивата на този ензим са по-ниски при дамите, както и че са високи при редовно консумиращите алкохол.

Шофирането след употреба на алкохол се наказва със строги закони, като наказанията включват дори лишаване от свобода, тъй като това е с особено голяма степен на обществена опасност. Интересно е, че както е необходимо време за обработване на алкохола, така е нужно и време за усвояването му. А за колко време се разгражда алкохолът в организма ни?

За колко време се разгражда алкохолът?

Както казахме това зависи от редица особености и фактори. Както и къде търсим алкохола, как проверяваме за консумацията му.

Лекар: Този алкохол може да ви предпази от деменция

В урината например алкохолът може да бъде открит от 12 до 130 часа, ако човек е прекалил с консумираното количество. Чрез използването на PEth биомаркер може да се установи дали човек е пил и след цели 14 дни. Алкохолът може да бъде открит от 12 до 24 часа в дъха и в слюнката, а следи от консумация на алкохол се откриват в корените на косата след… 90 дни.  Естествено всичко това не означава, че човешкото тяло не е разградило алкохола и че човек е пиян след 14 или 90 дни.

Ясно е, че има период след употребата на алкохол, в който сте пияни, но колко дълъг е точно той? Колкото повече алкохол сте консумирали и колкото по-силен е той, толкова повече време ще е нужно на тялото, за да преработи алкохола – това е дългият отговор на въпроса „За колко време се разгражда алкохолът“. А има ли кратък отговор? Има ли все пак точни цифри – в минути, часове или дни, които да послужат за някакъв ориентир?

Алкохолът отнема около 60 до 90 минути, за да достигне пикови нива в кръвта, след което тялото започва да го разгражда, като в средностатистическия случай са нужни около 4-5 часа, за да се освободите от около половината от консумирания алкохол, а според повечето източници ще са ви нужни около 24 часа, тоест едно денонощие, за да сте напълно сигурни че организмът ви е обработил напълно алкохолът. Така че, ако ще пиете – забравете за всичко, което не трябва да извършвате с алкохол в кръвта през следващите 24 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com