Забравената олимпийска утопия на Хитлер

27460
Забравената олимпийска утопия на Хитлер

Година след лятната Олимпиада в Берлин през 1936 г. работници полагат основата на проект, който трябва да се превърне в най-големия стадион в света, такъв, който да побере 400 000 зрители. Дизайнът е на близкия съратник на Хитлер, Алберт Шпеер, и черпи вдъхновение от оригинала в Атина. Както и от мегаломанията на Фюрера. В крайна сметка огромното творение така и не вижда бял свят. Ресурсите биват погълнати от Втората световна война.

По време на церемонията по полагане на първата копка, Хитлер представя висок два метра модел на Deutsches Stadion. Посрещнат е от възторжените викове на 24 000 човека.

Олимпиадата извади Великобритания от кризата

Според официалните данни Олимпиадата е помогнала на Великобритания да излезе от кризата през третото тримесечие на 2012 г., пише вестни...

Колосалният стадион е трябвало да бъде дълъг 800 метра и широк 450, а външната фасада да е с височина 90 метра. Във всеки край на стадиона с форма на подкова трябвало да се извисяват две гигантски колони, върху които щяло да има огромни орли с размах на крилете от 15 метра.

В автобиографичната си книга Шпеер отбелязва, че Хитлер въобще не се впечатлил от забележката му, че стадионът няма да отговаря на официалните олимпийски размери: „Това е абсолютно без значение. През 1940 г. Олимпиадата ще се проведе в Токио. Оттам насетне игрите ще се провеждат само в Германия – и на този стадион. И ние сме тези, които ще определяме как се измерва спортният терен.” Освен това той говорел и за провеждането на „Арийски игри”.

Шпеер имал притеснения и за цената на съоръжението, но Хитлер не споделят загрижеността му: „Това е по-малко от два бойни кораба от клас „Бисмарк”. Виж колко бързо бива разрушен един боен кораб, а ако оцелее, той се превръща в скрап след 10 години. Но тази постройка ще остане векове наред.”

Преди първата копка двамата съратници в това начинание решават да построят макет в мащаб 1:1. За целта 400 работници започват работа по проекта с широчина 27 метра, 76 м дълбочина и 82 м височина. Отнема им 18 месеца, за да го завършат. А желанието на Хитлер било мега стадионът да бъде готов до 1945 г., когато трябвало да се проведе конгрес на Третия райх. Нищо от последните две не се случило.

Хитлер се е самоубил заради агенция "Ройтерс"?

Журналист от агенция "Ройтерс" е стигнал до извода, че поради изолацията в бункера си Адолф Хитлер не е получавал цялата информация от ...

На снимката: Висшият ешалон гледа проект на „Олимпийския стадион” в Берлин, на който се провежда лятната Олимпиада през 1936 г.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно