Забравете за мравките в двора с този хитър номер

34050
Забравете за мравките в двора с този хитър номер
Снимка: Alexas_Fotos / Pixabay

Работливите мравки са изключително полезни за околната среда. Те аерират почвата и позволяват на кислорода, водата и хранителните вещества да достигнат от повърхността на почвата до корените на растенията. Тоест те работят за вас, за природата и за почвата. Когато говорим за ползите от мравките, интересно би било да споменем и употребата им като храна за хората.

В редица страни консумацията на насекоми е важна за изхранването на обществото, а сред приготвяните ястия са и такива с мравки. Това вероятно ви звучи странно и като цяло е странно в Европа, но извън континента има нации, които с удоволствие си хапват от дребните работливи насекоми.

В Латинска Америка, включително Мексико, Колумбия, Панама и Бразилия, мравките са деликатес, от който се приготвят кулинарни изкушения. Индия, Китай, Конго са други места, на които може да опитате мравки на ястие. Макар да са много малки, подобно на всички насекоми, те са протеин и са пълноценна храна. Но все пак не тичайте да ловите и сготвите мравките в двора ви, ще ви помогнем да се спасите от тях по друг начин.

Край на мравките в градината с тези лесни трикове

Как да се освободим от мравките в двора?

Не искате мравуняци в двора ви, тъй като иначе полезните мравки ви нанасят щети? Може да се освободите от тях, унищожавайки ги, като не е нужно да използвате препарати и химия, която е вредна и за вас и растенията ви. Содата за хляб е токсична за мравките и върши същата работа. Поставя се там, където сте видели, че атакуват собствеността ви, или до мравуняка им.

Не искате да постъпвате варварски и да ги унищожавате? Браво на вас. Ще ви предложим и метод, с който да ги изгоните, но без да им вредите. Най-хубавото е, че е със средство, което не е опасно за околната среда, животни и хора и се среща във всяка кухня – оцет. Смесете равни количества вода и оцет и напръскайте мравуняците във вашата градина, както и местата, през които виждате, че влизат в нея или в дома ви. Наблегнете на прагове, плотове, мивка и прозорци. Силният аромат на оцета ще накара мравките в двора да избягват напръсканите места и да потърсят друго място, на което да се заселят.

Мравки в градината – ползи и вреди

Хитър трик е да заблудите мравките в двора, ако не желаете да ги убивате. Цитрусите ще ви помогнат за целта, а като бонус е ароматизираната ви градина и дом, ухаещи на тропически остров. Мравките не харесват цитрусовия аромат на лимон, поради което ще предпочетат да стоят по-далеч от дома и градината ви, а киселинният му характер ще маскира естествените ароматни белези, които мравките използват, за да се движат в заобикалящата ги среда.

Тоест ще ги объркате и заблудите и те ще се насочат другаде, а не там, където са изградили в градината ви мравуняците си. Нямате лимони или не искате да ги използвате да тази цел? Няма проблем. Използвайте обелките от цитрусови плодове, които сте похапнали – портокал, грейпфрут, те ще ви свършат същата работа, вместо да приключат в кофата за боклук. Съдържат високи нива на D-лимонен, който обезсърчава мравките да влязат в дома и градината ви и гони вече настанилите се нежелани и нечакани натрапници.

Не ви пречат мравките в двора? Идеално. Наблюдавайте ги. Можем да научим много от тях – от живота и труда им, както и от умението да работят единно и като едно цяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да скриете възрастта си с дрехи: 9 универсални съвета

4 знака, че Вселената иска да стоите далеч от някого, когото обичате

Тествайте себе си: 5 признака на здравословно самочувствие

За какво да говорим: 7 печеливши теми, които са идеални за разговор с всеки

До какви трайни увреждания води връзката с психопат?

Добавете тези 5 храни към менюто си и няма да се познаете в огледалото

Каква е разликата между таранка и каракуда?

Да си нямате работа с тях: Топ 4 на най-зли зодии

10 неща, които не трябва да се хвърлят в тоалетната

Ефективни начини да изгоните досадните гълъби от балкона

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com