Захарта може и да е полезна. Вижте кога

14920
Захарта може и да е полезна. Вижте кога
Снимка: iStock

Стремим се към ограничаване на сладките храни и захарта, защото е известно, че прекомерната употреба води до наддаване на тегло, проблеми със сърдечносъдовата система, диабет и дори рак. Но изключването на захарта напълно от дневния хранителен режим също не е безопасно за здравето решение. Захарта се оказва полезна в малки количества и необходима на тялото. Вижте за какво помага тя.

  1. Ако се откажете напълно от въглехидратите и захарта, ще усетите липса на енергия. Нещо повече – възможен е спад на кръвната захар, съпроводен със световъртеж и чувство за безсилие. Енергията от захарта помага и за правилното функциониране на имунната и ендокринната системи, с което предпазва от инфекции, заболявания и хормонални проблеми. Не хапвайте безразборно сладки изделия, но не се отказвайте от захарта. Кутийка-две шоколад с високо съдържание на какао ще задоволи нуждата ви от захар и ще се погрижи за здравето ви.
  2. В нормални количества консумацията на захар може да се използва за лечение на атеросклероза според учените от Университета в Сейнт Луис. Те препоръчват консумацията на кафява нерафинирана захар, кокосова захар, глюкоза пред бялата захар, но твърдят, че дори бялата захар, считана за бяла отрова, също е полезна в случая, когато е в минимални количества.
  3. Експертите сочат и че в препоръчителните количества захарта пази от… диабет. В нея се съдържа вещество, наречено дизахарид трехалоза. То помага на тялото да се освободи от излишната глюкоза и повишава чувствителността към инсулин. Полезно е и за черния дроб. Това прави захарта  изключително важна за здравето, приемана в минимални количества.
  4. Захарта ни прави щастливи. Сладките изкушения се справят с чувството за тъга, потиснатост, депресия. Шоколадът доставя на тялото хормона на щастието. Отказът от захар и сладки храни води до понижено настроение, изнервеност, липса на настроение.
  5. Според изследванията захарта в малки количества помага за прочистване на кръвоносната система от шлаки, подпомага циркулацията, с което допринася за подобряване на здравето на сърцето и съдовете.

Всички описани ползи от консумацията на захар са валидни само при минимален прием. Имайте предвид, когато смятате колко захар консумирате, че соковете, консервираните храни, плодовете и дори повечето видове лютеница съдържат захар. Четете съдържанието на захар в продуктите, за да не се окаже, че консумирате много повече, отколкото смятате.

Четири признака на пристрастяване към захарта и един начин да се отървете от нея

Пристрастяването към захарта е както пристрастяването към наркотиците. В прекомерни количества сладкишите предизвикват чувство на еуфор...

Ако изберете да си набавяте захар чрез шоколад, изберете черен, който съдържа големи количества какао и е от съществена полза за здравето, тъй като е ценен източник на магнезий.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com