Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е опасна бутилираната вода, оставена на слънце в продължение на 2 часа?

14 юни 2024, 19:11 часа

Голяма грешка е да вземете със себе си на плажа вода в пластмасова бутилка и да я оставите на слънце. И още повече, не трябва да купувате вода от улични търговци - не е известно колко време е стояла на топлина, преди да бъде поставена в хладилника.

Ето какво се случва с питейната вода на слънце и как се променя нейният състав.

Всяка вода е изложена на външни фактори, независимо дали е бутилирана или извлечена директно от кладенец. Ултравиолетовото лъчение може да промени състава на водата и да я направи негодна за консумация.

При излагане на слънчева светлина бактериите бързо се размножават във водата и миризмата и вкусът й се променят. Тези процеси протичат особено бързо в прозрачни пластмасови бутилки.

Дори водата, разлята по време на производството при спазване на всички санитарни стандарти, може да се влоши на слънце. И ако сами наливате вода от филтър в прозрачна бутилка, трябва да сте особено внимателни.

Защо и кога не трябва да пием вода от бутилка

Излагането на бутилирана вода на слънчева светлина води до изтичане на тежки метали във водата, като по този начин влошава качеството му ѝ.

Изследван е състава на водата в пластмасови бутилки, които са били съхранявани на слънце при температура 26-30 °C.

„Оценка на риска за здравето на всички марки бутилирана вода идентифицира възможна токсичност от хром, кадмий, олово, арсен и никел. Канцерогенният риск от хром, арсен и никел показва потенциален рак.

Микробиологичните показатели на водата, оставена на слънце, също не отговарят на нормите. Освен това проучването показа, че когато са изложени на високи температури, пластмасовите бутилки са податливи на разлагане, което означава, че пластмасовите частици се озовават във водата.

За да избегнете отравяне с вода, трябва да изберете правилните съдове - непрозрачни бутилки или специални термоси. Не трябва да използвате бутилки за многократна употреба, които не могат да бъдат старателно измити и дезинфекцирани.

Колко дълго можете да съхранявате вода на слънце?

Не оставяйте вода в пластмасова бутилка на слънце повече от 2-3. По-добре е да я поставите на хладно място, например в хладилник. А на пикник дръжте водата в термочанта или в преносим охладител, където ще остане свежа.

Проверете качеството на вашата вода, дори ако току-що сте я купили от магазина. Това е, което лекарят съветва да обърнете внимание.

1.       Външен вид на бутилка. По нея не трябва да има пукнатини, повреди или вдлъбнатини. Проучванията показват, че простото смачкване на бутилка освобождава микропластмаса във водата.

2.       Миризма. Помиришете водата - не трябва да има чужди миризми.

3.       Прозрачност. Не вземайте вода, ако видите утайка, люспи или мътен вид.

4.       Вкус. Опитай я. Ако водата има неприятен послевкус, горчива или кисела, това означава, че се е развалила.

Как да разберете, че сте били отровени с вода?

Отравянето със замърсена вода може да причини гадене и повръщане, диария, главоболие, обща слабост и интоксикация.. Ако изпитате такова състояние, незабавно се консултирайте с лекар, особено ако дете или възрастен човек се е отровил.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес