Защо глупавите и безполезни хора обикновено постигат повече?

1658
Защо глупавите и безполезни хора обикновено постигат повече?
Снимка: Pixabay.com

Учени са открили защо глупавите и безполезни хора са по-склонни да бъдат по-успешни в кариерата си. Преди няколко десетилетия повечето хора вярваха, че има проста формула за успех: колкото по-висок е вашият IQ, толкова по-успешен ще бъдете. Но това се оказа погрешно. По-нататъшни изследвания откриха много фактори, които предсказват успеха, включително сила на волята и емоционална интелигентност (EQ). Тези и други фактори все още се подценяват. Ето няколко причини, поради които умните хора не успяват, пред глупавите такива:

Прекалено анализират

Всъщност интелигентността е пречка за социалните взаимодействия. Колкото по-умни сте, толкова повече възможности имате за прекомерна подготовка и прекален анализ. Глупавите хора имат предимство, защото дори не знаят последствията. Те просто отиват и говорят с хората. Това им позволява да останат спокойни и уверени, което подобрява представянето им.

Те разчитат твърде много на интелигентността

Много умни хора в крайна сметка използват интелекта си като гръбнак. Те разсъждават: „Просто ще стана по-умен, отколкото да работя върху своите слабости“. Въпреки че понякога е по-добре да удвоите силните си страни, като избягвате очевидните слабости. Но тази тактика може да ви попречи да се подобрите. Например, може никога да не подобрите социалните си умения. Това води до сериозен страх от общуване с хората, поради липсата на социална интелигентност, което унищожава възможностите за печалба. Това е грешка, защото без значение каква работа имате, вие ще общувате с хората.

4 съществени разлики между глупавите и умните хора

Много хора трудно си признават грешката и често пъти търсят вината на друго място или в друг човек. Умният човек не би прехвърлил винат...

Те имат его

Чували ли сте някога някой да казва, че определен спорт е най-добрият, само защото го играе? По същия начин можете да защитите интелекта като единствен ключ към успеха, просто защото той е всичко, което имате. И все пак много хора са умни и не са богати. Как така? Разберете, че други фактори, като силата на волята, заслужават вашето внимание и трябва да бъдат подобрени.

Страхуват се от промяната

Промяната е важна, защото ако не правите иновации, вашите конкуренти ще настигнат. Винаги трябва да сте нащрек. Повечето от нас са израснали в култура, склонна към риск. Вместо да поемат оправдани рискове, които си заслужават, те избягват всички рискове.

Те са изкушени от твърде много цели

Как да разпознаем глупавия човек: 6 безспорни признака

Глупостта е опасна и заразна – неведнъж великите хора са предупреждавали за това. Тя се разпространява като горски пожар и поразя...

В днешния свят има много цели, към които да се стремим. Може да се страхувате да пропуснете нещо, ако трябва да се съсредоточите върху нещо друго. Но не е правилно. Фокусирайте се върху едно в продължение на няколко години.

Липсва им емоционална интелигентност (EQ)

Става дума за това колко добре можете да разпознавате емоциите на другите (и на себе си), за да се ориентирате по-добре в ситуациите. Това, което е страхотно при EQ, е, че може да се научи, за разлика от IQ.

Те нямат социална интелигентност

Подобно на EQ, социалната интелигентност е за ефективно навигиране в социалните взаимодействия и разговори. IQ все още е надценен в днешния свят и социалната интелигентност просто се приема като нещо, което съществува и не може да бъде подобрено. Но социалната интелигентност е от решаващо значение за живота ни. Ние общуваме с хората през цялото време. Това не означава, че трябва да станете екстроверт. Има социално квалифицирани интроверти, както и срамежливи екстроверти. Можете да подобрите това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-разтърсващата притча за прошката
Най-разтърсващата притча за прошката

Живял един човек. Животът му бил обикновен, като на всички хора – в него имало и хубаво, и лошо. Дошъл последният му час и човекът напуснал...