Защо яденето на шоколад вечер не е добро за нас?

5917
Защо яденето на шоколад вечер не е добро за нас?
Снимка: iStock

Толкова е трудно да устоите на изкусителното парченце ароматен шоколад. И струва ли си да се откажете от това удоволствие?

Въпросът е съвсем естествен, тъй като напоследък се говори и пише само за ползите от шоколада. Изглежда, че шоколадът е спасение от много проблеми и вълшебна пръчка, която ни прави щастливи.

Може ли шоколадът наистина да бъде източник на щастие и здраве?

Нека разгледаме този въпрос по-подробно. Основната съставка на шоколада са какаовите зърна. Да, това е натурален продукт. Какаовите зърна съдържат необходимите за организма минерали (калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, цинк, манган, селен) и витамини (PP, B1, B2, B5, B6, B9, K). Разбира се, всички тези вещества имат благоприятен ефект върху функционирането на тялото, а в комбинация със захар, овкусители и аромати те задоволяват ума и предизвикват положителни емоции.

По колко черен шоколад да ядем на ден - има огромни ползи

Но шоколадът има и тъмна страна.

Първо, шоколадът се нарича калорична бомба. Самите какаови зърна плюс захарта и маслото съдържат калории. В 100 грама шоколад има 554 ккал. Ето защо хората, които са склонни към наднормено тегло, трябва да помислят за това.

Въглехидратите, съдържащи се в шоколада, също допринасят за увеличаване на теглото. Те са от категорията на „лесно достъпните“, бързо се разграждат, бързо се изразходват, а при излишък се складират под формата на мастни натрупвания.

Второ, шоколадът е една от най-алергизиращите храни. Съдържа облигатни алергени, които предизвикват защитна реакция на организма. Това е една от причините шоколадът да не се препоръчва на деца и бременни жени.

Трето, шоколадът има много високо ниво на замърсяване. Според Американската администрация по храните и лекарствата всеки продукт има приемливи нива на замърсяване с остатъци от насекоми, косми от плъхове и изпражнения. При шоколада тези норми са най-високи – 4%.

Какво ще се случи, ако ядем шоколад всеки ден?

Защо яденето на шоколад вечер не е добро за нас?

Четвърто, шоколадът съдържа кофеин и други алкалоиди. Следователно, веднага след ядене на шоколад има ефект на стимулиране на нервната система и прилив на възбуда. Което само по себе си вече не е благоприятно, тъй като може да причини безсъние и нарушения на съня, особено ако вечерта ядете шоколад.

След ядене на шоколад възниква илюзията за повишена енергия и сила, този ефект трае за кратко време, след което ръката „посяга“ към следващата вкусна хапка. Като всяко вещество с наркотично действие, кофеинът предизвиква пристрастяване, подобно на лекарството. Не се препоръчва да се дава шоколад на деца, тъй като кофеинът може да има непредвидим ефект върху нервната система на децата и да причини смущения в нейното функциониране.

Винаги имаме избор. Нека бъдем съзнателни относно храненето си. Можем да се насладим на шоколад, без да навредим на здравето си. Първо се информирайте и бъдете здрави!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се пише: полилей или полюлей?
Как се пише: полилей или полюлей?

Думата се изписва правилно по следния начин - полилей, мн.ч. полилеи. Как се пише: посрещна или посрешна? Примери: Полилеят се люлееше...