Защо жените в розови сарита предизвикват страхопочитание у мъжете в Индия?

1194
Защо жените в розови сарита предизвикват страхопочитание у мъжете в Индия?
Снимка: iStock

Различните култури по света имат специфични предразсъдъци и суеверия. В Индия, богата на древни традиции, се наблюдава изненадващ феномен: мъжете се страхуват от жени, носещи розови сарита.

Съществува сдружение на жени, наречено Gulabi Gang - което на хинди означава "розова банда". Уникалното женско движение защитава правата и интересите на нежния пол в опасни райони, като по този начин предизвиква недоволство сред консервативните мъже. А розовите сарита са униформите на членовете на организацията.

Ръководител и душа на "Бандата на Гулаби" е 50-годишната Сампат Пал Деви - жена с огромно желание да промени живота на жените в Индия. Тя е преживяла тежкия живот на жената в Индия. Самата Пал Деви принадлежи към низша каста, затова не е получила образование. А на 12-годишна възраст малкото момиче е омъжено за възрастен мъж, в брака с когото е малтретирано.

Защо жените в Индия слагат червена точка между веждите си?

По-късно тя обединява съседите си, за да подкрепят момичетата в квартала. С течение на времето движението се разпространява в цялата страна.

Организацията обединява 270 000 жени в цялата страна, за да се обявят срещу жестоките традиции, които нарушават правата им. И те го правят не само по официален път, но и чрез насилие. Розовите сарита се допълват от бамбукови пръчки лати с капачета в краищата за здравина.

Членовете на организацията най-често участват в шествия в случаи на тежки престъпления срещу жени, при които полицията не бърза да открие извършителите. Въпреки че бандата вече е обвинена в нападения, местните жители не съобщават за момичетата на властите, защото без бандата по улиците никой няма да поддържа реда. Влиянието на бандата и насърчаването на равенството на жените може да накара мъжете да се страхуват да загубят контрола и привилегиите си в обществото.

"Бандата на Гулаби" се е превърнала в символ на силата, решителността и борбата за справедливост в Индия. Тяхната работа не само продължава да вълнува общественото съзнание, но и привлича цяло ново поколение жени, които искат да променят света.

Мистериозен храм в Индия не хвърля сянка

Интересно е също така, че в древните индийски традиции розовият цвят символизира красотата, женствеността и нежността, привлича любовта и огромната духовна сила - това може да предизвика недоверие или опасения у мъжете. Освен това розовият нюанс има специални магически свойства.

В индийското общество често съществуват строги правила за поведение и определени изисквания към външния вид на жените. Дамите, облечени в розово, могат да предизвикат недоверие у мъжете поради възприемането им като твърде изискани и привлекателни личности.

Страхът на мъжете от жени в розови сарита в Индия може да има много корени - от традиционните представи за цвета и неговата символика до стереотипите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com