Защо не се отваря вратата на пералнята – ето къде е проблемът

6788
Защо не се отваря вратата на пералнята – ето къде е проблемът
Снимка: Expert.bg

Цикълът на програмата на пералнята машина е приключил, но вратата не се отваря, за да извадите прането си? Това е сред най-неприятните и стресиращи ситуации, в които може да изпаднете по време на изпълнение на домакинските задължения. Повечето домакини дори нямат представа каква може да е причината и продължават трескаво да дърпат с надежда да отворят вратата.

Подобно припряно и отчаяно усилие може не само да доведе до счупване и повреди, но и до по-сериозни щети като наводнение. Ако пералнята по някаква причина не е изхвърлила водата, то вратата не се отваря, за да ви предпази от наводнение и щети по пода и мебелите в дома ви. Дърпайки до счупване, всъщност усложнявате ситуацията, в която сте изпаднали, а не решавате проблема. Ето възможните причини и вероятните отговори на въпроса защо не се отваря вратата на пералнята, както и какво може да направите.

Колко прах се слага в пералнята - не допускайте повече грешки

Защо не се отваря вратата на пералнята?

1. В машината има вода

Както вече казахме, ако в пералнята ви машина има вода, то вратата няма да се отвори, за да не наводните апартамента си. Необходимо е да източите водата, която не се е източила сама. Проверете дренажните маркучи. Изправете ги, отстранете прегъванията. Ако в тях се крие причината за неизточената пералня, това вероятно ще реши проблема.

Може да пробвате да пуснете програма за центрофугиране още веднъж. В някои случаи това ще помогне, водата ще се източи и ще успеете да отворите врата на пералнята си машина, след като центрофугирането приключи. Ако обаче има запушване на дренажа или дренажната помпа не работи, вашата пералня ще се нуждае от сервиз и вие не може да се справите сами. Потърсете специализирана помощ и преустановете опитите да отворите сами вратата на  пералнята ви машина.

2. Запушване на системата за налягане

Ако водата се е източила, но не се отваря вратата на пералнята машина, може да потърсите причината в дефектен превключвател за налягане или запушване на системата за налягане, тъй като може да задържа въздуха, който управлява ключалката на вратата. Проблемът може да решите и сами, като изключите машината от контакта и изчакате 10-тина минути. Това следва да е достатъчно, за да се охлади ключалката и да се отвори вратата на пералнята ви машина.

8 практически съвета за пране на якето в пералня

3. Бързате твърде много

След като приключи цикълът на програмата, не бързайте да се опитвате да отваряте вратата на мига. При някои модели е необходимо повече време, преди да успеете да отворите вратата. Не я мъчете и не я дърпайте, за да не я развалите. Просто изчакайте. Това е най-благоприятния вариант, тъй като реално повреда или причина няма, вратата ще се отвори съвсем скоро.

Ако въпреки че сте следвали съветите и въпреки всички  усилия, които сте положили, вратата остава затворена, потърсете специалист и не се опитвайте да отваряте със сила. Използването на груба сила не би решило проблема, по-скоро ще счупите вратата и ще се нуждаете от по-сериозен ремонт или дори от заделяне на солидни средства от бюджета ви за нова пералня машина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com