Защо не се подаряват ръкавици – каква е символиката?

11992
Защо не се подаряват ръкавици – каква е символиката?
Снимка: iStock

Вероятно сте чували, че нож не се подарява, за да не развалите отношенията си с човека, на когото поднасяте този дар, както и че портмонето не бива да се поднася празно, за да не обречете онзи, на когото го подарявате, на бедност. Сред предметите, които според легендите и поверията не е добра идея да подарявате, са часовник, носна кърпа, огледало и ръкавици. Часовникът се счита за отмерващ времето до раздялата, носната кърпа е свързана с традицията да се поднася на погребения и помени, огледалото особено ако е антика носи енергията и спомена за предишния си притежател, но защо не се подаряват ръкавици? Вероятно няма да успеете да отгатнете лесно сами, макар че сигурно сте чували за начина, по който са започвали дуелите в миналото – с хвърлена ръкавица и че тя е сочела именно това – начало на битка. Тази традиция дава известен отговор на въпроса защо не се подаряват ръкавици, но далеч не е единствената причина тази част от облеклото да е неподходящ подарък.

6 подаръка, които да не подаряваме и да не приемаме

Защо не се подаряват ръкавици?

Освен фактът, че хвърлената ръкавица означавала дуел, съществуват редица други причини – символики, поверия, които сочат ръкавиците като неподходящи за подаряване. Според народните вярвания с използване на  ръкавици се свързват магически ритуали, което е още една причина да са неподходящ подарък и възможен отговор на въпроса защо не се подаряват ръкавици.

Друга причина, поради която не е добра идея да поднасяте ръкавици като подарък или да ги получавате като такъв, е вярването, че в тях е вплетена лоша енергия. Ръкавиците са сред предметите, за които пророчицата Ванга е твърдяла, че не бива да се подаряват.

Топ 10 нестандартни подаръци за жени

Какво да направите, ако ви подарят ръкавици?

Освен защо не се подаряват ръкавици със сигурност се вълнувате и от въпроса какво да направите, ако ви подарят ръкавици и се притеснявате от поверията. Не изпадайте в паника и не се поддавайте на страха от суеверията. Вероятно човекът, поднесъл ви този подарък, не знае за символиката и е искал да ви зарадва. Обяснете му, че се притеснявате от поверията и че искате да „откупите“ подаръка, давайки му монета. Тя може да е стотинка, номиналът няма значение, важно е просто да платите символично подаръка. Ако подаряващият е бизнес партньор или човек, с когото не е уместно да споделите страховете си, откупуването на подаръка става невъзможно, но има друго решение – подарете му на свой ред нещо, с което да „откупите“ ръкавиците. Тези идеи могат да ви помогнат не само когато получите ръкавици като подарък, но и ако ви поднесат нож, огледало или друг предмет, за който съществуват поверия, че носи лош късмет, когато е получен като дар. И най-вече, дори да вярвате в поверията, не се притеснявайте прекалено, тъй като по-лош подарък и спътник от стреса няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com