Защо отслабването след 40 е значително по-трудно

10472
Защо отслабването след 40 е значително по-трудно
Снимка: iStock/Guliver

Свалянето на излишните килограми е проблем за жените от всякаква възраст. Всяка от нас иска да изглежда добре, да има стегната фигура и да носи прилепнали дънки или къса пола. И това не е прищявка само на младите момичета, но и на жените в по-зряла възраст, които въпреки годините си се стремят да бъдат все така привлекателни и да правят впечатление с тънката си талия или стегнат корем.

И ако на 20 или 30 годишна възраст без проблем сте успявали бързо да стопите например 10 килограма и да влезе във форма, то след 40 това се превръща в не много лесна задача. Причините за това са много и се дължат на промените, които настъпват в нашето тяло с напредване на възрастта. Забавеният метаболизъм и промяната в стойностите на хормоните са сред виновниците, заради които ние с много мъки и лишения едва успяваме да свалим 2-3 килограма. Защо ни е толкова трудно?

Когато жената мине 50, тя се нуждае от тези витамини и минерали

С напредването на възрастта имаме все по-голяма нужда от подсилване на имунитета, снабдяване с витамини и минерали и грижа за външния в...

Хормоните са едно от най-деликатните неща в нашето тяло. Те са взаимосвързани по такъв начин, че най-малкото колебание в стойностите на един от тях, може да доведе до много и различни проблеми със здравето. Хормоналните промени са и една от основните причини, поради които жените отслабват по-трудно след 40. Стойностите на естрогена, тестостерона и прогестерона намаляват, което води до хормонален дисбаланс, жената навлиза в период на предменопауза и цикълът ѝ започва да става нередовен. Всичко това се отразява на нейното тяло, на мускулната ѝ система, на ставите и на нейното настроение. За да успеете да поддържате форма, ви съветваме да опитате някакъв вид спорт, каланетика, йога  или пилатес, които биха били много подходящи.

С промяната на хормоналните нива се променя и метаболизма. След 40 годишна възраст той значително отслабва и това води до натрупването на излишни мазнини, особено в областта на ханша, талията и бедрата. За да избегнете това ви съветваме да приемате храни, богати на фибри, да пиете повече вода и да спортувате.

Съчетанието между забавения метаболизъм и промяната на хормоналните нива, неминуемо води и до по-бавното изгаряне на приетите калории и до натрупването на мазнини. Диетите, на които се подлагаме за да отслабнем обаче в някои случаи водят до загубата и на мускулна маса. За целта е добре да включите в ежедневните си упражнение и гиричките, които ще стопят излишните мазнините и ще стегнат мускулите ви.

Безсънието е друг проблем, с който жените се сблъскват на тази възраст. Липсата на достатъчно сън води до умора, липса на енергия и възпрепятства отслабването.

15 грешки, които трябва да спрете да правите преди 40 години

Искате ли да изглеждате на 30 години дори и след 40-годишна възраст? Със сигурност отговорът на този въпрос е "Да". Но за да постигнете...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли колко е дълга река Дунав

Знаете ли колко е висока Статуята на свободата в Ню Йорк

Редно ли е да приключим любовна връзка по телефона?

Вредно ли е за здравето да направите косата си руса?

Знаете ли колко е висока Айфеловата кула

Какво не трябва да оставяте в колата през лятото?

Къде се намира най-високата столица в Европа

Топ 5 на най-големите езера в Европа

Знаете ли къде се намира най-големият аквапарк в Европа

Колко калории се изгарят след 30 минутно ходене на ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com