Защо птеродактилите не са динозаври?

3727
Защо птеродактилите не са динозаври?
Снимка: Getty

Без значение колко харесвате птеродактилите, ще искате да помислите два пъти преди да кажете на някого, че той е любимият ви динозавър.

Още от 1834 г. научната общност смята птеродактила за остаряло неофициално име за членовете на разред Pterosauria, който включва всички летящи влечуги, живели в мезозойската ера (преди 252,2 милиона до 66 милиона години). Птерозаврите са първите влечуги, способни да летят, и първите гръбначни животни, които успешно летят, постижение, което те постигат, като използват силни предни крака, за да изстрелят телата си във въздуха. Крилата им били оформени от мембрана от кожа, която била свързана с ръката чрез удължен четвърти пръст, не по-различно от месестите крила на прилепите.

Защо са изчезнали динозаврите?

Но въпреки че птерозаврите са живели сред динозаври - и със сигурност са изглеждали като динозаври за необученото око - двете групи не са еднакви. (Не се заблуждавайте обаче: не крилата ги отличават. Динозаврите имат свои собствени потомци във въздуха.)

Подобно на хората и маймуните, птерозаврите и динозаврите споделят общ прародител, което обяснява приликата на създанията. (По същия начин, не бихте могли да наречете птерозавър динозавър по-точно, отколкото бихте могли да наречете човек маймуна.) И птерозаврите, и динозаврите са били част от кладата Avemetatarsalia в рамките на подкласа Archosauria, последният от които включва както близките роднини на крокодилите, така и близки роднини на динозаврите и птерозаврите. В рамките на Avemetatarsalia обаче има ясна линия на разделение: динозаврите и техните близки роднини са от едната страна, в Dinosauromorpha, а птерозаврите са от другата. И докато съвременните птици твърдят, че динозаврите са техни предци, нито един потомък на птерозаври не е избегнал изчезването.

Динозаврите започнали да измират още преди падането на астероид

Ако не можете да накарате фосилизирано влечуго да ви разкаже за семейството си, птерозаврите и динозаврите могат да бъдат разграничени по костите им. Скелетно двете групи се разминават преди около 250 милиона години, което води до редица физически разлики, най-вече в техните придатъци: докато динозаврите са имали празна дупка в хълбока си и дълъг гребен в костта на горната част на ръката, птерозаврите не са имали нито едното, нито другото.

Всичко това означава, за съжаление, че не трябва да наричате птерозавъра любимия си динозавър. Вашето любимо древно летящо влечуго? Със сигурност! А когато става дума за древни влечуги, винаги има още какво да научите — и още погрешни схващания за коригиране. Например: наистина ли динозаврите са имали пера?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Какво е истинското име на Марк Твен
Какво е истинското име на Марк Твен

Марк Твен е едно от най-разпознаваемите и обичани имена в света на литературата. Със своите класически произведения като "Приключенията на Том...