Защо се появява влага в колата?

13261
Защо се появява влага в колата?
Снимка: iStock/ Guliver

Вероятно сте забелязали как стъклата на колата ви се запотяват в дъждовни и мразовити периоди. Това се случва, когато влажността в колата се повиши. Влажният микроклимат в салона на автомобила причинява много неудобства. За да намерим решение на този проблем, трябва да знаем точно причините за възникването му. Някои от тях са следните.

Температурни промени

Колкото по-голяма е разликата между температурите навън и вътре, толкова по-висока е влажността в колата. Това е физика, на която не можем да повлияем. Но можем и трябва да се грижим за автомобила си.

Лошо изсъхване след химическо чистене

Химическото чистене освежава интериора. Но щом се справите с петната, то може да причини други проблеми. Ако не изсушите вътрешността, ще се натрупа влага. Неприятната миризма ще се върне и ще се образуват гъбички или мухъл.

Филтърът е запушен

Почти всяка съвременна кола има въздушен филтър за салона. Когато се запуши, той спира да пречиства въздуха, идващ отвън. Това нарушава циркулацията на въздушните маси вътре в кабината и пречи за отстраняването на излишната влага. Замърсеният филтър може да развие вредни бактерии.

Износване на уплътнения

С течение на времето уплътненията на вратите, купето и прозорците на автомобила изсъхват и се напукват. Влагата попада вътре през получените пролуки и се натрупва.

Завинаги ще забравите за влагата по прозорците на колата, ако направите това

Колекторите за вода са пълни

Купето на всеки автомобил е оборудвано със специални кухини – колектори за вода, в които се събира цялата излишна течност. Те са разположени в багажника, под каросерията, в основата на предното стъкло и вратите. За да се предотврати застояването на водата и това да не доведе до корозия на металите, кухините трябва периодично да се почистват.

Как да се избавим от влагата?

Естествена вентилация

Ако оставите колата на сухо и топло място за няколко дни, като отворите всичките й врати, влагата ще се изпари сама. През лятото всяка зона е подходяща за сушене, например на територията на лятна вила. През зимата може да заключите колата в сух отопляем гараж.

Сешоар, нагреватели, отопление

Можете да подсушите колата достатъчно бързо на ръка с помощта на сешоар. Ще ви трябва строителен, защото обикновеният просто няма достатъчно мощност. Мощните нагреватели и топлинни пистолети са не по-малко ефективни. Оставете устройството включено в колата с леко отворени прозорци, за да може влагата да се изпари.

По подобен начин можете да изсушите салона с помощта на кабинното отопление. Когато прозорците започнат да се замъгляват, опитайте да премахнете капките със суха кърпа. И веднага щом се появи възможност, изпуснете целия влажен въздух от купето и намерете закрит паркинг, за предпочитане отопляем. Пуснете парното и оставете колата с леко отворени прозорци за 3-4 часа.

Силикагел или ориз

Силикагелът е изсушен гел от силициева киселина. Представлява бели, сиви или сини гранули с неправилна форма, прозрачни или матови. Вече се използва и за котешки тоалетни, тъй като абсорбира добре влага и миризми. Отстранете настилките, поръсете пода със силикагел и оставете така 12 часа. След това внимателно отстранете гранулите с прахосмукачка. Може да използвате и ориз вместо силикагел.

Как да се преборите с влагата в автомобила

Амониева селитра и готварска сол

Амониевият нитрат се използва като минерален тор за растенията, така че е лесно да се намери във всеки магазин за градинарство. Смесете селитрата с обикновена сол в съотношение 2:3, разделете сместа в пластмасови съдове (с обем 2-3 литра) и ги наслагайте из купето. Оставете сместа в колата няколко дни, като я обновявате на всеки 24 часа.

Подсушители, антиперспиранти

Дръжте подсушителна възглавница в кабината. Тя перфектно абсорбира влагата, благодарение на което може да поддържа приятна атмосфера в салона.

Ако замъглените стъкла ви притесняват, опитайте специален автомобилен антиперспирант. Трябва да го изберете внимателно: спрей с лош състав оставя мазни петна по стъклото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Древни турски гадания, които ще ви предскажат съдбата ви

4 признака на дъщеря, която никога не е била обичана от родителите си

7 ефективни стратегии за договаряне на по-висока заплата

12 здравословни закуски, които ще ви направят по-слаби и красиви

Как да почистите езика си от плака и бактерии?

Топ 10 на най-говоримите езици в света

Топ 4 най-странните зодии

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com