Защо учените смятат аспартама за възможен канцероген?

939
Защо учените смятат аспартама за възможен канцероген?
Снимка: iStock/Guliver

Изкуствените подсладители отдавна са спорна тема в сферата на здравето и храненето. Тези нискокалорични или безкалорични заместители на захарта се използват широко като алтернатива на традиционната захар в различни хранителни продукти и напитки.

Един от най-често използваните изкуствени подсладители е аспартамът, който е подложен на сериозен контрол поради опасения за потенциалните му ефекти върху здравето. Понастоящем здравните служители обмислят възможността да обявят аспартама за възможен канцероген, което предизвика широк дебат и повдигна важни въпроси относно неговата безопасност.

Аспартамът е химично съединение, съставено от две аминокиселини: аспарагинова киселина и фенилаланин. При поглъщане той се разгражда на съставните си части и се метаболизира от организма. Въпреки че е одобрен за употреба в много страни от регулаторни органи като Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), аспартамът е подложен на постоянен научен преглед поради противоречиви резултати от изследвания за неговата безопасност.

Учени: Тези храни и напитки водят до косопад

Едно от основните опасения, свързани с аспартама, е свързано с потенциалната му връзка с рака. Няколко проучвания върху животни съобщават за възможна връзка между консумацията на аспартам и развитието на различни видове тумори. Въпреки това пренасянето на тези резултати от проучвания върху животни върху хора е предизвикателство, тъй като дозите, използвани в тези експерименти, са значително по-високи от типичната консумация от човека. Проучванията върху хора също дават неубедителни и смесени резултати, което допълнително усложнява въпроса.

Критиците твърдят, че продължителната консумация на аспартам може да има неблагоприятни последици за човешкото здраве, включително повишен риск от рак. Поддръжниците, от друга страна, твърдят, че няма солидни доказателства в подкрепа на подобни твърдения и подчертават широките регулаторни одобрения и дългогодишната употреба без ясни доказателства за вреди сред населението.

Споровете около безопасността на аспартама накараха здравните служители да обмислят преоценка на статута му на хранителна добавка. Въпреки че повечето регулаторни агенции понастоящем го смятат за безопасен за консумация в рамките на установените допустими нива на дневен прием, възможността за прекласифициране на аспартама като потенциален канцероген подчертава важността на продължаващите изследвания и бдителност при оценката на неговата безопасност.

Опасен ли е аспартамът? Причинява ли рак? Ето какво казва науката

В условията на тази несигурност потребителите се чудят дали трябва да избягват аспартама изцяло или да продължат да го използват като заместител на захарта. За хората с фенилкетонурия (PKU), рядко генетично заболяване, което нарушава метаболизма на фенилаланина, избягването на аспартам е от съществено значение поради съдържанието на фенилаланин в него. За останалите ключът може да бъде умереността.

Дебатът относно безопасността на аспартама и потенциалното му класифициране като възможен канцероген продължава да бъде спорен въпрос. Здравните служители се борят със сложни и понякога противоречиви данни, като се стремят да вземат информирани решения, които дават приоритет на общественото здраве. С напредването на научните изследвания е изключително важно потребителите да бъдат информирани и да следват препоръките на здравните органи, като гарантират, че всички решения относно консумацията на изкуствени подсладители се основават на най-добрите налични доказателства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В колко часа трябва да пиете кафе, за да останете бодри през целия ден?

Спортни добавки: всичко за техните ползи и вреди

Как да научим кучето да стои само?

Опасно ли е говоренето насън?

Тези зодии удрят джакпота в края на май: Очакват ги големи финансови печалби

Доматеният сок - предимства и недостатъци за здравето

8 съвета как да ядем по-малко и да не гладуваме

Знаете ли колко е дълга река Дунав

Знаете ли колко е висока Статуята на свободата в Ню Йорк

Редно ли е да приключим любовна връзка по телефона?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com