Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо Великденският остров е кръстен така?

22 април 2024, 13:11 часа

Къде се намира Великденският остров?
Великденският остров, известен като Рапа Нуи, принадлежи на Чили и се намира в сърцето на Тихия океан. Наричат го още “Пъпа на света”, защото е едно от най-изолираните места на планетата.

Макар че е много отдалечен (на 3514 км западно от Чили), Великденският остров привлича много туристи от цял свят. Най-близкият обитаем “съседен” остров е разположен на над 1900 км - Питкеърн. На открита площ от около 130 кв.км се намират едни от най-ценните археологически съкровища - огромни, страховити, издължени каменни фигури със сурови лица. Много от тях са високи 9-15 м и тежат до 250 тона. Издялани са от вулканичната туфа на острова, транспортирани са на километри и след това са изправяни върху грамадни каменни олтари.

Защо Великденският остров е кръстен така?
През 1721 г. холандският изследовател Якоб Рогевеен тръгва на експедиция към непознатите води на Тихия океан с надеждата да открие митичната Terra Australis Incognita “Непознатата земя на юг”. Това не се случва, но Рогевеен открива една загадка, която продължава да занимава учени и специалисти.

На 5 април 1722 г. холандският изследовател стига до земя, която е изключително отдалечена и изолирана, на повече от 2500 км от бреговете на Южна Америка. Денят е Великден и затова Рогевеен нарича земята Великденски остров.
Местните живеят напълно изолирано и не се радват на чужденците, които слизат от три чужди кораба.

Неразшифрована писменост от Великденския остров може да предхожда европейската колонизация

Холандският изследовател не остава дълго на малкия остров, където открива около 2000 недружелюбни обитатели. За него си остава загадката как на толкова изолирано място, където дори няма дървета, може да просперира някаква цивилизация. Най-впечатлен е от стотиците гигантски каменни статуи.

Загадката на каменните статуи
След откриването на Великденския остров от европейците, са открити почти 1000 статуи, наречена моаи, разпръснати из острова. Половината от тях са недовършени, а някои са разположени върху специални каменни платформи, наречени аху. Векове наред учени и изследователи се чудят как са създадени тези удивителни статуи.

Някои специалисти смятат, че разположението на статуите и техният размер са пряко свързани с наличието на водни и хранителни ресурси на острова. Предполага се, че човешките статуи символизират духовете на далечните предци на местните и са обект на мистични религиозни ритуали.

През 2019 г. екипът на Ван Тилбург открива, че голяма част от платформите са издигнати близо до картофени ниви, места за риболов или водоизточници. Това дава основание на специалистите да заключат, че според местните тези моаи помагат за плодородието на земята и закрилят населението. Всички статуи са обърнати с гръб към океана и гледат в посока на селищата, все едно да бдят над хората. 
Само седем от статуите гледат към водата и помагат на тези, които са в океана.

Как са местени статуите?
През 18-ти век, когато пристига Рогевеен, на острова вече няма дървета. Учените предполагат, че някъде около 9-ти век, когато пристигат първите заселници, тук има един остров, почти изцяло покрит от гори. Доказателство за това е наличието на полени на специфична палма, която до средата на 17-ти век вече е изчезнала. Дърветата са използвани за огрев, строеж на канута и за трупи при пренасянето на статуите от каменоломните.

Къде се намират Великденските острови - известни със своите статуи

Постепенно дърветата са изсечени и в този период на острова спират да се появяват нови маои. Това обезлесяване води до ерозия на почвата и оказва отрицателно влияние върху селското стопанство и популацията на острова. Учените предполагат, че за няколко поколения населението от 15 000 достига до 2000, а в края на 19-ти век на Великденския остров живеят едва няколко стотин души. Намаляващата храна изправя едни срещу други различните фракции, които стигат до война и дори канибализъм.

Великденският остров - привлекателна туристическа дестинация
От средата на 20-ти век хиляди туристи искат да посетят загадъчния Великденски остров. До 60-те години единственият начин за посещение е по море. След това е построено летище, което е разширено от Американските ВВС и НАСА и пригодено да приема совалки в случай на нужда. В момента на острова живеят постоянно около 4000 души. През 1995 г. Великденският остров е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

На острова са открити таблички с изписани текстове на местната писменост, която никой досега не е успял да преведе.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес