Знаете ли, че вазелинът може да прави ТОВА?!

10240
Знаете ли, че вазелинът може да прави ТОВА?!
Снимка: iStock/Guliver

Вазелинът може да се използва не само за козметични цели. Благодарение на полезните и ефективни свойства, можете да използвате вазелин в нестандартни домакински ситуации. Днес ще ви разкажем за 6 гениални начина за използване на вазелин, за които малко хора знаят.

Страхотните приложения на морката сол

1. Лекарство за дъвка

Ако вкъщи има деца, рано или късно ще трябва да премахнете дъвката, залепена за мебелите. Обикновеният вазелин може да се спаси от тази неприятност. Сложете го върху прясна или вече изсушена дъвка (в последния случай трябва внимателно да втриете вазелин) и ще започнат процесите на гниене, което ще превърне лепкавата дъвка в лесно белеща се.

2. Блясък за обувки

Неподозираните приложения на вазелина

  Вазелинът е създаден като продукт и се използва още от 1870 – та година. Оттогава до сега, той често е съставка в различни...

Много професионални продукти за грижа за обувки съдържат вазелин, за да увеличат максимално ефекта на блясъка. Никой от тях обаче не може да се сравни с чистото вещество. Вазелинът ще ви помогне да направите лачените обувки ефектни, да поддържате красив бляскав външен вид за дълго време.

3. Средства за грижа за кожата

Не е тайна, че нещата от естествена кожа изискват специално отношение. За да не загубят ценните си качества и представителен външен вид, те трябва да се подхранват и овлажняват от време на време. За това има много специални скъпи продукти, които лесно могат да бъдат заменени с обикновен вазелин. С помощта на малка гъба го нанесете върху повърхността на тънък слой, изчакайте 10-15 минути, внимателно отстранете неусвоените остатъци със суха кърпа. Вашето кожено яке ще изглежда точно като ново!

4. Смазка за капаци

Понякога е просто невъзможно да се отвори туба лепило, лак за нокти или други такива. За да избегнете такава ситуация, след като използвате например лепило, преди да го затворите, трябва да намажете капачката с вазелин. Той няма да позволи на остатъците от веществото да я залепят към тубата, което означава, че няма да има проблеми с последващото отваряне.

Популярни бестселъри за красота, които ще ви спестят пари за козметика

Съветите за красота могат да се считат за остарели и пренебрегвани, но очевидно има нещо вярно в тях. С правилното им прилагане можете ...

5. Защита от боя

Много опитни строители използват обикновен вазелин вместо специалната маскираща лента, използвана за защита на повърхностите от боя и лак. Първо, лесно се нанася върху неравни повърхности (дръжки, ключалки и т.н.). Второ, от него не остава никаква следа (с изключение на блясъка). Трето, вазелинът заедно с остатъците от боя може лесно да се отстрани (за това е достатъчно да избършете частта с парцал).

Неподозирани приложения на лака за нокти

6. Защита на метални изделия от корозия и стареене

Ако е време да поставите мотора в гаража или да го изнесете на балкона до следващия сезон, тогава си струва да намажете всички метални и хромирани части с вазелин и дългото съхранение на студено и влажно място няма да повлияе на състоянието на вашия "железен кон" по всякакъв начин. Вазелинът ще предотврати образуването на ръжда, залепването на прах, лед и т.н. През пролетта ще бъде достатъчно да избършете мотора със суха чиста кърпа и той отново е готов за нови пътувания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com