Знаете ли как се смята квадратен метър?

46727
Знаете ли как се смята квадратен метър?
Снимка: iStock

Ремонтът на дома, който упорито отлагате, намери място в обещанията, които си дадохте в 12-тия час? Имате време до края на пролетта, когато времето и температурите са подходящи за ремонт, да разгледате списания за интериорен дизайн, да проучите тенденциите и иновациите в сферата, да промените идеите си и взетите решения многократно, както и да спестите средства за оазиса в банята, за който мечтаете, за онази акцентна стена с дървени плоскости, за иновативните стенни покрития за мокрите помещения, за подмяна на подовите настилки в дома ви и за всичко, което желаете да промените.

За да изчислите сумата, която ще ви е необходима за планираните ремонтни дейности – и за материали, и за труд, важно е да знаете цената за квадратен метър. По отношение на тази за материали – ще я намерите в магазините и сайтовете – най-често там цената на продукта е именно за квадратен метър или ако е за брой, е посочено колко броя влизат в квадратен метър.

По отношение на цената за труд повечето майстори също пресмятат и дават оферта на квадратен метър. Всичко това прави умението ви изчислите колко квадратни метра е стаята ви, подът ви, акцентната стена в спалнята ви от ключово значение, за да пресметнете приблизително колко средства ще трябва да спестите за ремонта на дома. Ето защо е толкова важно да знаете как се смята квадратен метър.

Знаете ли колко тежи един пакет гранитогрес?

Какво е квадратен метър?

Квадратният метър е единица за измерване на площ, равна на площта на квадрат със страна 1 метър. m2 е международното означение на тази единица за измерване на площ. Приета е и у нас, макар че може да срещнете мерната единица и изписана и на роден език като кв.м., както и м2

Как се смята квадратен метър?

Ако ще сменяте подовото покритие или тапетите на стената, ще ви е по-лесно да изчислите колко квадратни метри са, отколкото ако трябва да сметнете плочките за пода и стените на банята.

  • За да изчислите колко квадратни метра плочки за пода в кухнята трябва да закупите и колко ще струва подмяната им, ви е нужна ролетка или метър, с които да измерите дължина и ширина на пространството, което е покрито с плочки или което ще трябва да покриете. Умножавайки двете цифри, които сте премерили с метъра – дължина и ширина получавате колко квадратни метра са ви нужни. Как се смята квадратен метър явно не е толкова трудна задача в случая. Ако например целият под е в плочки и е с размери 2 метра ширина и 3 метра дължина, то при умножаването на 2х3 получаваме 6, тоест 6 кв.м. е нужното количество плочки за пода на кухнята ви.
  • По същия лесен и бърз начин може да сметнете прозорци, стена, таван и прочие. Единствено ви е нужен метър, ролетка или друго средство за мерене на дължината и ширината и да умножите измерените 2 цифри.
  • Ако говорим обаче за банята ви, чиито стени са покрити частично с плочки, то ще ви е една идея по-трудно да направите изчисленията. Ако знаете как се смята квадратен метър в мокрото ви помещение, няма да ви е толкова трудно, колкото предполагате. Първо измервате височината на банята, но до там, докъдето има или ще има плочки. След това измервате ширината и дължината на банята. Умножавате ширината по дължината и записвате резултата, после умножавате височината по ширината и по 2, а след това и височината по дължината и отново по 2 и записвате резултатите. Получените 3 цифри от умножаването ги събирате и имате общата квадратура на банята ви. На пръв поглед как се смята квадратен метър, когато говорим за банята, изглежда трудно, но виждате, че ако знаете какво да измерите, кое с кое да умножите и съберете по-късно, то с лекота ще изчислите колко квадратни метра е банята ви и каква сума да предвидите за материали и за труд за планирания и дълго отлаган ремонт.

Ако все пак срещнете затруднения по темата как се смята квадратен метър, винаги може да потърсите помощ и съвет и майстора, който ще ремонтира дома ви, както и от консултантите в магазините, в които ще пазарувате материалите за ремонта.

Въоръжете се с търпение, бавно стават хубавите работи и се насладете на новия си дом, преобразен и подновен по ваш вкус и в крак с последните модни тенденции по отношение на интериора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

3 мита за имунитета, в които трябва да спрете да вярвате

Кога е най-голямото изригване на вулкана Везувий

Коя е най-добрата закуска за отслабване?

Забравете за стреса: какво представляват проблясъците и как помагат в борбата с негативността?

Какво могат да причинят високите триглицериди?

40 прости начина да направите един ужасен ден по-щастлив

Зодиите с най-добро чувство за хумор

Тайната на всички дълголетници: това нещо ще удължи живота ви с 5 години

Кои признаци подсказват, че той не ви харесва?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com