Знаете ли кое е най-старото училище в София?

12414
Знаете ли кое е най-старото училище в София?
Снимка: iStock/Guliver

Първите сведения за софийските училища през 19 век са записани в кондиката на митрополитската църква „Света Неделя“. За периода между 1825 и 1834 година там били вписвани парите, които се изразходвали за заплати на учители, купуване на икони, подвързване на книги, плащане на иконописци. Поименно са споменати книговезецът поп Димитър Митрашко и „даскал Йончо“. Това време в нашата история е познато като период на борба за новобългарско или светско образование – важен етап в българското Възраждане. В новото светско училище през 1830-те години била въведена „взаимоучителната метода“, която се състои, най-кратко казано, в това, че по-големите и по-напреднали ученици помагат на учителя в работата с по-малките.

Взаимоучителната метода

Първото българско светско училище в България – днешната Априловска гимназия в Габрово, било открито от Васил Априлов в 1835 година, а през 1839 г. „взаимоучителната метода“ била въведена в училището към софийската църква „Света Неделя“. При недостига на учители по онова време този начин на получаване на знания се оказал много полезен. Именно „взаимоучителната метода“ показва стремежа на тогавашната българска интелигенция и въобще на цялата ни общественост към усвояване на най-напредничавите тенденции в европейската цивилизация. Защото, независимо от „побългаряването“ на названието й, тази образователна практика не е българско изобретение, а е създадена от английските педагози Ендрю Бел и Джозеф Ланкастър и нейният девиз бил: „Qui docet, discit!“ - „Който учи, научава!“. Получила е названието „Бел-Ланкастърски метод“. Този метод по онова време се оказал много подходящ за преподаване на първоначални знания и грамонтост в основните училища, като бива въведен в Италия, САЩ, Франция, Русия. Така България още преди да възстанови своята държавност, неочаквано и незримо за самата себе си, със своите ниски, полутъмни, схлупени килийни училища се нарежда сред напредналите страни по похвати и методи на основно образование.

Кое е най-старото училище в България?

Днешното училище „Иван Николаевич Денкоглу“

Понеже учениците били много, в 1849 г. започнал строеж на собствена сграда на „свещеното взаимоучително училище“ - така било „официалното“ название на училището по онова време.

Днес софийското 127 СОУ „Иван Николаевич Денкоглу“ е най-старото училище в София. В него учат над 800 ученици. От първи клас се учи английски език, а от девети клас и втори западен език – немски или френски. В училището има две физкултурни зали, библиотека, кабинети по физика, биология и химия. Организират се разнообразни извънкласни форми на занимания, посещават се театрални спектакли, културни и исторически обекти. Училището спомага на издателствата „Просвета“ и „Кръгозор“ за представянето на нови книги. Ежегодно с концерт и литературен конкурс се отбелязва патронния празник на училището. Във фоайетата се уреждат рисунки на учениците.

Спортните отбори на училището редовно заемат първи места на различни състезания. Баскетболната и футболната секция развиват оживена дейност и там винаги има бурни емоции. Също така през лятото биват организирани екскурзии, „зелени училища“, лагери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com