Знаете ли кои са българските планински върхове с най-интересни имена ? - част втора

6116
Знаете ли кои са българските планински върхове с най-интересни имена ? - част втора
Снимка: iStock

Има доста планински върхове в България с причудливи имена. Доста от тях сме чували стотици пъти, но никога не сме се замисляли откъде идва името и какво всъщност означава.

По път към вр. Мургаш, например, има един доста интересен с името си връх – Препикана могила. Все още не е ясно откъде идва името на този връх и защо е “препикан”, но има още интересни имена, чиито произход на името е известен.

Вижте кои са българските планински върхове с най-забавни и любопитни имена:

В Твърдишкия дял на Източна Стара планина се намира вр. Чумерна, като на изток от него по-високо няма. Времето горе доста често е лошо и се променя рязко дори през летните слънчеви дни. Разликата в климата между вр. Чумерна, който е висок 1536 м. и хижата е забележителна. Горе на билото често духа силен вятър и са надвиснали мрачни облаци, докато при хижата грее слънце и времето е тихо и приятно. Според местните, ако сте късметлия, когато се качите на върха ще имате гледка, която ще е толкова просторна, че ще успеете да видите Босфора.

Връх Мусала също е с интересно име. Всички знаем, че това е първенецът на Балканите със своята височина от 2925 м. Има доста дискусии, свързани с името на върха. Според някои тюрколози името идва от “Мус Аллах”, което в превод означава “докосващ Бога”. Изразът на арабски пък означава “молитвен връх”. Според Иван Вазов обаче името на върха идва от думата “мусала”, което в превод означава “камък”, който се слага върху ковчега на починалия, докато се молят близките му, преди да бъде спуснат в земята и погребан.

Първенецът в Осоговската планина е с красивото име Руен. Върхът е с височина 2251 м. и името му идва от старобългарски, като в превод означава “септември” или времето, когато всичко е червено и узряло. Името за този връх определено е доста подходящо, защото есeнно време зеленият цвят се сменя с руйно червено от почервенелите листа на боровинките, които растат в изобилие.

В Карловска област се намира вр. Кочмара с височина 1997 м. Това е един от върховете на масива Равнец. Името му произлиза от думата “кочмар”, която в превод означава пастир на кочове, като обикновено пастирът е някой по-възрастен човек.

Върху Главното Пиринско било между върховете Ченгелчал и Демиркапийски чуки се намира вр. Джано – 2657 м. Произходът на името все още не е изяснено, но има няколко предположения. Едно от тях е, че името идва от турската дума “джани”, която означава “злодей”. Според други източници името идва от турската дума “джана”, която в превод означава “скала, извисяваща се над морето”.

Името на вр. Безбог (2645 м.) определено е интересно и няма как човек да не се замисли откъде произлиза. Легендата ни връща през първите години на турското робство, когато минералната вода в района на Добринище добива огромна популярност и привлича турците, като голяма част от тях се заселват по тези земи и насилствено потурчват местното население. За да успеят да запазят своята вяра, жителите на селото се разбягали в гората и се изкачили високо в планината до езерото под върха. Там обаче били застигнати от турците и настанало такова клане, че езерото станало кърваво червено. Всички българи се обръщали към небето с думите: “Няма ли Бог, който да ни спаси?”.

Въпреки огромно разнообразие от имена, има един връх, който се казва Безименен. Става въпрос за Безименния връх, който е висок 2792м. и се намира в Мусаленския дял на Източна Рила.

Първата част от статията четете тук:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com