Знаете ли кои са най-опасните паяци?

8542
Знаете ли кои са най-опасните паяци?
Снимка: Thinkstock

Опасни паяци се срещат в различни части на нашата планета. В някои случаи техните ухапвания могат да бъдат дори смъртоносни за животни или хора. Днес са познати 42 000 съвременни и около 1100 изкопаеми вида. Само някои паяци са смъртно опасни за хората.

Най-опасните паяци

Паяк-вълк

В това семейство има стотици видове паяци. Те се различават по това, че не тъкат мрежа. Вместо това атакуват плячката си първи, като я парализират с отровно ухапване. Най-видният представител на паяците-вълци е тарантулата. Това насекомо е често срещано в много региони на света. След ухапване от тарантула човек изпитва замаяност, главоболие, а в редки случаи ухапването може да доведе до смърт.

Ето защо никога не трябва да убивате паяците у дома

Жълт торбест паяк (хейракантиум)

Този опасен паяк живее в различни части на планетата. Той е в състояние да нанесе неочаквано ухапване, след което човек започва да изпитва болка. След известно време на мястото на ухапване се появява забележим оток.

Шестоок пясъчен паяк

Учените все още не могат напълно да проучат този паяк с 6 очи. Той обитава африканската пустиня. Има версия, че отровата му е способна да разрушава тъканите и кръвоносните съдове. Скоро се очаква експертите да предоставят по-подробна информация за този вид паяк.

Сиднейски фуниеобразен паяк

Тези опасни паяци се срещат в източната част на Австралия. Те се характеризират с повишена агресивност и силна отрова. Ако след ухапването не се приложи противоотрова, човек умира. Въпреки това, благодарение на серум, изобретен през 1980 г., не са познати повече смъртни случаи.

Черна вдовица

„Черната вдовица“ не представлява смъртна заплаха за живота на възрастен човек. Тя е получила своята опасна репутация, понеже убива мъжкия след съвокупление. Въпреки това при ухапване на дете може да възникнат сериозни проблеми.

Кафяв паяк-отшелник или цигулар

Отровата на този паяк, който живее в САЩ, е една от най-опасните в света. На главата му можете да видите тъмно петно ​​във формата на цигулка. След ухапване човек изпитва мъчителна болка, тъй като отровата разрушава тъканите и предизвиква треска. Често се налага след ухапване да се ампутира крайникът на човека. Основната част от жертвите, загинали от отровата на паяка-отшелник, са деца.

Паяците могат да изядат змия, 30 пъти по-голяма от тях

Червеногръбен паяк

Тези опасни паяци живеят в Австралия. Не са твърде агресивни, но ухапванията им могат да донесат много неприятности. Отровата причинява тахикардия, гърчове, гадене, коремни спазми и прекомерно изпотяване. За хора със сърдечно-съдови заболявания или слаб имунитет ухапването може да бъде фатално.

Бразилски паяк-пътешественик

„Пътешественикът“ е много отровен и дори е вписан в Книгата на рекордите на „Гинес“. Дължи своето име на способността си да се появява на най-неочаквани места. Отровата му може да парализира или убие възрастен човек. От само себе си се разбира, че за децата насекомото представлява още по-голяма опасност.

Опасни паяци се срещат и в Европа въпреки, че фаталните изходи са изключително редки – на места се откриват хейракантиуми с техните типични последици гадене, слабост, треска и мъчителна болка в засегнатата област на тялото. Специално внимание заслужава паякът-каракурт. Ако на човек не бъде оказана навременна медицинска помощ, той може да умре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com