Знаете ли коя е най-скъпата валута в момента?

37101
Знаете ли коя е най-скъпата валута в момента?
Снимка: iStock

Каква е цената на парите на дадена страна се разбира едва, след като бъде сравнена с парите на другите страни. Днес в целия свят има около 180 валути. Но коя ли е най-скъпата и най-ценната сред тях? Мнозина смятат, че това е доларът или еврото; е, а в краен случай, може би, британската лира стерлинга. Но не е така. Вече доста години лидерството принадлежи на едни и същи валути – и това не е американската, нито някоя от европейските.

Водещите позиции в класацията се заемат от валутите на страните в Близкия изток, които произвеждат петрол. Техните планове са да извършат финансово обединение и да създадат най-накрая собствена обща валута - нещо подобно на еврото. Но стойността на тези бъдещи пари си остава загадка – така или иначе в Кувейт всеки петнадесети жител, колкото и да е странно или не, се явява милионер. Но, както и да го въртим, най-скъпата валута в света, „ухае" на петрол.

Единна валута в Латинска Америка: възможно ли е?

Кувейтски динар. Влиза в обращение през 1961 г. Буквен код KWD. По онова време той сменил и изместил от нейното водещо място в азиатския регион индийската рупия. Кувейт девалвирал (понижил стойността) на своята валута в 2006 г. с 1 процент спрямо долара. По тази причина курсът на американската валута станал 0,29 динара за един долар. Но само след година - в средата на 2007 г., кувейтският динар вече не бил обвързан с долара, който бил заменен с мултивалутна кошница. Един кувейтски динар в момента е равен на 3,25 долара.

Бахрейнски динар. Кодът на тази валута е BD или BHD. В периода 1966-1973 г. това било националната валута на Обединените арабски емирства. Но по-късно тя била заменена от дирхема на ОАЕ. Бахрейнският динар навлязъл на пазара през 1965 г., като по онова време сменил рупията в Персийския залив. Той бил фиксирано закрепен към курса на американския долар в 1987 г. Днес стойността му е 2,65 долара.

Омански реал. Това е валутата на държавата Оман. Международният й индекс се обозначава като OMR. От едната страна на банкнотите има надпис на английски, а от другата страна - на арабски. Монетите се включват в обращение без обозначение на английски. Стойността на оманския реал е 2,60 долара.

Как се определят валутните курсове?

Лира-стерлинга (фунт, паунд). Валутата на Великобритания. Нейният код е UKL, също и GBP. Названието „лира-стерлинга“ окончателно е прието през 1694 г. По онова време Bank of England току-що бил пуснал първите такива пари. В периода 18-19 в. лирата-стерлинга била главната и първостепенна резервна валута почти навсякъде по света. Но след като приключила Втората световна война, една от последиците била, че лирата-стерлинга изгубила статуса си на най-важна валута. Това станало щом валутата на САЩ започнала да доминира световната икономика. През 2006 г. обаче лирата-стерлинга преживяла своето възрождение и отново се завърнала в „клуба“ на най-разпространените резервни валути – трета след долара и еврото. Тя доби особено значение и популярност през последните години. Нейната стойност днес е 1,20 долара.

Евро. Както се знае, официалната обща валута на Европейския съюз е еврото. Валидно е в 19 страни от т. нар. „еврозона“ на ЕС. Кодът на еврото е ЕUR. В значението си на безналични (преводни) плащания то възниква през 1999 г., а касово, в брой - в 2002 г. Неговият знаков символ е комбинация от латинската буква „е“ и гръцката „епсилон“. Едно евро днес е равно на приблизително 1,02 долара. Такава е стойността и на швейцарския франк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com