Знаете ли колко бързо расте косата на човек?

10684
Знаете ли колко бързо расте косата на човек?
Снимка: istockphoto.com

Дългата коса е символ на женственост. Най-честата информация, свързана с косата, която дамите търсят онлайн, е нейното удължаване в салон, както и грижата, свързана със здравето, блясъка на косата си и как да ускорят растежа. За тях, както и за представителките на нежния пол, които са поскъсили по някаква причина дължините си и не са възхитени от новия си стайлинг, един от горещите въпроси е колко бързо расте косата. Ценна за тях е и информацията с какви домашни средства, промяна в начина на хранене, витамини или продукти можем да ускорим този растеж.

Колко бързо расте косата?

Предполагаме, че се надявате да чуете конкретна цифра, но такава няма. И не защото не са правени проучвания по темата, а защото отговорът варира и зависи от редица фактори. Средно косата има тенденция да расте между 0,5 и 1,7 сантиметра на месец, което, когато говорим за коса, е значителна разлика. Скоростта на растежа зависи не само от нашите действия или бездействия, начин на живот и грижа, чиято промяна е в нашите ръце, но и от фактори, върху които не можем да въздействаме.

Боядисване косата - на колко време да се прави

Фактори, влияещи върху това колко бързо расте косата

Върху скоростта на растеж на косата въздействат множество фактори, сред които генетика, възраст, здраве и бременност, както и грижа, начин на живот и поддържане на косата, третиране и структура на косъма.

Полът също е определящ, като мъжете, които не се нуждаят от дълга коса, всъщност са по-облагодетелствани по темата и тяхната коса расте по-бързо от тази на дамите. С напредване на възрастта растежът се забавя. Същото важи и за ранните детски години. Във възрастта между пубертета и до навършване на около 30-годишна възраст косата расте най-бързо. Което е повече от добра новина, тъй като това са младежките години на суета, неувереност във външния вид и желание за чести промени. След това скоростта на растеж се забавя, но той става и в по-малка степен значим за дамите, които се насочват не толкова към поддържане на много дълга коса, колкото към грижа за състоянието и здравето на гривата си, нейното оформяне и подходяща за възрастта прическа.

Докато върху пола, възрастта, генетиката и структурата на косъма не можем да влияем, то как се грижим за цялостното си здраве и за това на косата, как я третираме и преустановяването на вредните навици, които влияят негативно и на гривата ни, е изцяло в ръцете ни. Не без значение е и хранителният режим, продуктите, които поднасяме на масата си.

Колкото по-пълноценно се храни човек, толкова по-бързо ще расте и косата му. Недохранването, изключително строгите диети са не само причина за забавен растеж, но и за косопад и дори за сериозна загуба на коса. Хранителните разстройства като анорексията водят до сериозни щети върху косата, не само върху здравето. Общото здравословно състояние също е в основата на отговора на въпроса колко бързо расте косата на човек, а любопитен медицински факт е, че растежът на косата е свързан и с костния мозък.

Как да отгледаме гъста и здрава коса: 9 правила за шикозна коса

Как по-бързо да расте косата?

Естествено, че има продукти в търговската мрежа, които обещават безкрайна дължина, но истината е малко по-различна – ако не се грижите за здравето си, имате генетична заложеност да расте бавно косата ви, ако тя се къса и е нездрава, ако страдате от определени заболявания, ако следвате твърде строги диети, живеете под стрес и като цяло водите нездравословен начин на живот, то какъвто и шампоан за бърз растеж да използвате, то няма как да очаквате чудеса. Погрижете се за факторите, върху които може да въздействате, след което се обърнете към козметиката, чиято роля е спомагателна, а не водеща, когато става въпрос за това колко бързо расте косата на човек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com