Знаете ли колко тежи монетата от 1 лев?

19637
Знаете ли колко тежи монетата от 1 лев?
Снимка: iStock/Guliver

Човечеството извървява дълъг път от времето на размяната на стоки и услуги – бартера, през първите пари, представляващи сплитъци от злато, сребро, калай и желязо, чиято поява датира от около 3000 г. пр.Хр. и е свързана с Месопотамия, през първите банкноти, отпечатани в Древен Китай до съвременните средства за разплащане включително дигиталните портфейли и цифровите валути.

Естествено теглото на средствата за разплащане намалява през вековете – от тежките късове метал до дигиталните пари, които реално не заемат нито място в портфейла ви, нито имат тегло. А колко ли тежи монетата от 1 лев, която масово използваме днес? Със сигурност е много по-лека от първите изсечени монети.

Дълга и интересна е историята на парите, като се наблюдава преминаване от монети към книжни пари, поради което вероятно фактът, че родната банкнотата от 1 лев е заменена този век от монета ни изненадва. Какво налага замяната на книжни пари с монети у нас, по-удобно средство за разплащане ли са, колко тежи монетата от 1 лев, от чието тегло често се оплакваме особено ако имаме в портмонето си количество, и каква е историята на българския лев ще ви разкажем сега.

История на българския лев

През първите години след Освобождението на България у нас са в обращение главно сребърни монети, за жалост обезценени. Използват се и множество чужди валути като ирански и индийски екзотични монети,  които отдавна не са в обращение дори в държавите, които са ги емитирали. Това налага появата на  българския лев, чието име произхожда от левъ – остаряла форма на думата „лъв“, като лъвът от древни времена до днес е символ на страната ни.

Кои български монети са инвестиционно злато?

Изображението на лъва присъства не само върху български монети и банкноти, но и върху паметници на културата, знамена и дори на царския печат – като символ на смелостта и непобедимостта на българските воини, като ярко  доказателство за начина, по който воюват – „като лъвове“.

Единият лев обаче не е първата родна банкнота, каквото мнение битува и както масово се предполага. Двадесетолевка със сериен номер №000001 е първата родна банкнота, емитирана от БНБ през първата година, през която БНБ започва да емитира банкноти – 1885-та. Оригиналът на тази банкнота се съхранява в Историческия музей в Габрово. Сред най-старите банкноти и първите у нас са и тези с номинал 50 лв.

Повод за гордост е малко популярният факт, че българският лев през 2013 година е определен от Комисията по естетика на Международната финансова банка в Швейцария за една от петте най-красиви валути в света, като критериите, спрямо които са сравнявани валутите, са историческа значимост, личностите, чиито ликове са на банкнотите, визията и естетиката.

Банкноти с номинал 1 лев

Първата банкнота с номинал 1 лев е емитирана през 1916 година. Размерът ѝ е 95х60 милиметра, водният знак е ромбове, а на лицето е текстът ЕДИНЪ ЛЕВЪ.  Тази първа банкнота от 1 лев е в обращение до 5 май 1924 година.

От 1921 година е в обращение друга банкнота с номинал 1 лев, емитирана през 1920 година, върху която са изобразени скулптура на седнала жена, гербът на България и сградата на БНБ. Отпечатана е в Англия и е в обращение до края на май 1925 година.

От 1952 година 1 български лев с изображения на сърп и чук и на държавния герб, отпечатан в СССР, навлиза в обращение. Банкнотата се използва до края на март 1962 година. Най-вероятно това е банкнотата от 1 лев, която и вие помните от детството си или от младежките години. След нея от началото на 1962 година е в обращение банкнота от 1 лев с изображение на паметника на връх Шипка, също отпечатана в СССР, която банкнота със сигурност ви е позната като визия, а и най-вероятно сте имали в портмонето си, защото е в обращение чак до края на октомври 1996 година.

Каква е общата стойност на възпоменателните монети у нас?

Последната банкнота от 1 лев, преди да бъде заменено едното книжно левче с монета, е отпечатаната през 1999 година банкнота с червен цвят и размер 112 × 60 милиметра, която има на лицето си Свети Иван Рилски, а на гърба – Рилския манастир. Тази банкнота е извадена от обръщение в самия край на 2015 година и е заменена с монета. Дали обаче това е удобно за гражданите, като се има предвид колко тежи монетата от 1 лев и колко трудно се открива в чантата?

Колко тежи монетата от 1 лев?

Монетата от 1 лев, която заменя излезналата от обращение банкнота, е с размер 24,5 милиметра, тегло от 7 грама, външен пръстен от мед-цинк-никел и вътрешен кръг от цинк-никел. На лицето на монетата са изсечени номинал, година и пресечени линии, а на гърба е ликът на Св. Иван Рилски, както и надписите БЪЛГАРИЯ и СВ. ИВАН РИЛСКИ. Първата монета от 1 лев е произведена и емитирана през 2002 година, като художественият проект е на Петър Стойков.

И макар да изглежда с ниско тегло от едва 7 грама, то няколко такива монети в портмонето могат да доведат до скъсването му. Какво налага обаче замяната на книжния лев с монета не можем да гадаем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашно пържено кюфте - лесна рецепта за чевръсти домакини

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

5 грешки, които туристите допускат по време на пътуване

Съвместими ли сте? 3 типа сексуален темперамент във връзките

Няма магия: жените с тези качества винаги имат много почитатели

3 неочевидни признака, че шефът ви е психопат

Как да манипулираме манипулаторите?

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com