Знаете ли коя е най-източната точка на България?

15457
Знаете ли коя е най-източната точка на България?
Снимка: БГНЕС

Източната граница на България

Източната граница на България започва от нос Картал при границата с Румъния (южно от село Вама веке) и завършва при устието на река Резовска при границата с Турция. Границата е дълга 378 км. Обхваща ивици от крайбрежните води с ширина около 20 км.

Коя е най-източната точка на България?

Фарът на нос Шабла

Фарът на нос Шабла е най-високият в България и най-старият автентичен действащ фар в Черноморско-средиземноморски басейн. Това е единственият фар в България, боядисан в два цвята. В началото е бил бял, но през 30-те години на XX в. е боядисан в бяло и червено, докато е бил на територията на Румъния. 

Предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово. Бялата му светлина просветва три пъти на всеки 25 секунди и при добра видимост се вижда от 17 морски мили. В миналото се е знаело, че когато моряците видят светлините на фара, са преполовили разстоянието между Дунав и Босфора.

Кой е най-старият град в България?

В момента на фара работят 4 души, които дежурят по 8 часа. Началник е Атанас Атанасов, който наследява тази длъжност от родителите си. И двамата му родители дълги години са обслужвали фара. Майка му Тодорка Хаджииванова е единствената жена, работила на такова съоръжение.

Местните се гордеят, че Шабленският фар е умалено копие на Александрийския фар - едно от седемте чудеса на света. 

В Шабленския фар днес се крие послание, което трябва да се отвори през 2056 г. Посланието е написано от пазачите на фара и съдържа данни за разстоянието от брега до фара. Според техните измервания разстоянието е 14 м, а според запазени данни през 1948 г. то е било 29 м. Пазачите искат това разстояние да бъде измерено и сравнено и след години от идните поколения.

История на Шабленския фар

Учените предполагат, че още през римската и византийската епоха е имало навигационно съоръжение на това място. Съвременният фар е построен през 1768 г. във връзка с руско-турската война (1768-1774 г.). В западната стена на тогавашната караулка е вграден монограм на султан Абдул Меджид. Официалното откриване на фара е чак на 15 юли 1857 г. 

Кой е най-големият морски град в България?

Град Шабла

Град Шабла се намира на около 25 км от границата с Румъния и на около 7 км навътре от брега. Макар да не е разположен на крайбрежието, винаги е бил свързван с Шабленския фар. Населението на града днес е 3160 души.

Според археолози в района на днешна Шабла е съществувало селище още в края на VI и началото на V хил.пр.н.е.
Името Шабла се среща за първи път в официален документ през 1573 г.
Възниква като турско селище през XVI в., в средата на XIX в. вече това е най-голямото българско село в региона с кмет - българин.

На около 3 км от града се намира защитена местност Шабленско езеро, която обединява две естествени крайбрежни езера в Шабла и Езерец, свързани помежду си с изкуствен канал. Самите езера са отделени от морето с пясъчна ивица, широка 30-50 м. Това е една от най-значимите влажни зони в България. Тук се срещат растения, които не могат да се видят другаде. През есенно-зимния период могат да се наблюдават световно застрашени видове птици. Над 70 вида от тях са включени в Червената книга на България. 

В Шабла се намира единственото официално регистрирано с постановление рибарско селище Кария. Тук има отлични условия за риболов, гмуркане, разходки с лодка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Как да отслабнем след поредицата от празници?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com