Знаете ли къде у нас се намира водопадът Вара?

23701
Знаете ли къде у нас се намира водопадът Вара?
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

Специалисти твърдят, че шумът от падаща вода оказва благотворно въздействие върху човека. Затова един от най-релаксиращите начини за отдих е посещение на някой от многобройните водопади в страната. В България има над 100 водопада, някои от които не са постоянни, а други не са толкова познати.

Знаете ли къде се намира водопад Вара?

Известен още като Гложенския водопад, Вара се намира в края на село Гложене, по пътя към близкия град Тетевен. Наречен е “Вара” заради варовиковите скали, които преобладават в местността. Изворът се намира нависоко, нагоре в гората и прелива при всеки обилен дъжд.

През зимата снеговете сковават водопада. Височината на водопада е около 20 метра, което го причислява по-скоро към малките водопади. При пълноводие, главно през късната пролет и ранното лято, водопадът е изключително живописен. Най-красив е през април по време на топенето на снеговете в района. Водата при Вара не пропада директно, а по-скоро се “препъва” по почти вертикалните му склонове, образувайки едва видими каскади.

Заради удобното местоположение, водопад Вара е често посещаван от туристи. Вижда се ясно от пътя, който води от Тетевен към село Гложене. На практика се намира на самия път и лесно се стига до него.

Къде се намира най-високият водопад в България?

Близо до водопад Вара може да посетите и други интересни места, ето част от тях:

Гложенски манастир

Манастир “Св. Георги Победоносец” се намира близо до с. Гложене и на по-малко от 3 км от водопад Вара. Не се знае кога точно е основан. Според една легенда създаването му е свързано с името на киевския княз Глож. Най-старите сведения за сгради с религиозна цел по тези земи датират именно от този период, 13-ти век. Друга легенда разказва, че чудотворната икона на Св. Георги Победоносец, покровител на манастира, започва да изчезва.

Всеки ден монасите я намират на съседния хълм. Приемат това за знак и не след дълго построяват на мястото, където иконата се появява, нова сграда, която представлява днешният Гложенски манастир. Той е построен около 16-ти век. Известно време старата и новата постройка са свързани помежду си чрез тунел в скалите, който е затрупан през 20-те години на миналия век от естествени свлачища. Същият този тунел много пъти служи за бягство на Васил Левски, когато се укрива в пределите на манастира.

Особеното местоположение на манастира върху планинския рид Лисец е подходящ за защита от турски нападения, затова Гложенският манастир се превръща в скривалище на много революционери от периода на османското владичество.

Пещера Моровица

От село Гложене тръгва епоътека, която води към Гложенския манастир и стига до пещерата Моровица. Пътеката минава в долината, която води към връх “Камен лисец”. Излиза се почти на нивото на Гложенския манастир. Едната посока води до манастира, а другата до две беседки за отдих. Малко след тях е пещерата Моровица.

Къде се намира най-големият водопад в света?

Моровица е една от многобройните пещери, разположени в Тетевенския Балкан и сравнително голяма. Тя е двуетажна с обща дължина на подземните галерии 3,25 км, а дълбочината й е 150 м. При проучване на пещерата са открити предмети от праисторически времена - от новокаменната и каменно-медната епоха. Днес тези находки могат да се видят в Тетевенския исторически музей. В Моровица са установени много от видовете прилепи, които се срещат в България.

Тетевен

Най-близкият град до водопад Вара е Тетевен, разположен само на около 14 км.
”Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец за майка България” пише Иван Вазов.
Един от най-дългите  градове на България е разположен върху северните склонове на Средна Стара планина. Заобиколен е от красиви върхове - Петрахиля, Трескавец, Острич, Червен. През града минава река Бели Вит, която извира от подножието на връх Вежен.
Районът е богат на пещерни и скални образувания и водопади.
Наблизо могат да се видят още водопад Скока и пещерата Съева дупка. В полите на Тетевенския Балкан се намира и едно от най-красивите курортни селища на България - Рибарица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Най-разтърсващото стихотворение на Пейо Яворов

Любовен съвет за всяка зодия за 21

Таро хороскоп за 21 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com