Знаете ли откъде произлиза думата Google?

74002
Знаете ли откъде произлиза думата Google?
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-голямата търсачка в света стартира през 1996 г. под името BackRub.

Две години по-късно нейните създатели Лари Пейдж и Сергей Брин решават да преименуват търсачката, както и целия си бизнес, на Google.

Името ѝ е свързано с думата „гугол“ (googol) – именувано число в математиката, равно на  10 на степен 100 или на 1 със сто нули.

Google e изтрил близо 2 милиарда реклами през миналата година

Google е премахнал над 1,7 млрд. реклами през 2016 година, по-голямата част от които са били спонсорирани линкове, банери и носители на...

През 1938 г. американският математик Едуард Кеснер (Edward Kasner, 1878—1955) се разхождал в парка с двама свои племенници и обсъждал с тях големите числа. В хода на разговора станало дума за число със сто нули, което нямало свое име. Единият от племенниците, деветгодишния Милтън Сирота (Milton Sirotta), предложил да нарекат това число „гугол“ (googol). През 1940 г. Едуард Кеснер съвместно с Джеймс Нюман написал научно-популярната книга Mathematics and the Imagination („Математиката и въображението“) („New Names in Mathematics“), където и разказал за числото гугол.

Гугол е с около 20% по-малък от 70! (70 факториел). Има само два прости делителя — 2 и 5. В двоично представяне гугол е число от 333 бита, от които последните 100 цифри са нули. В шестнадесетична бройна система гугол се състои от 84 цифри, от които последните 25 цифри са нули.

Използвайки официално приетата в САЩ, Русия, Украйна и други страни система за наименование на числата, гугол може да се нарече десет дуотригинтилиона, етимологията на което е свързана с латинското число 33 и означава, че трябва 33 пъти пъти да се вземат по три нули - окончание „илион“.

източник: wikipedia

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com