Знаете ли разликата между зимен и летен чесън

17368
Знаете ли разликата между зимен и летен чесън
Снимка: Pexels

Чесънът e ароматна и вкусна подправка, която е важна част от кулинарния свят. Но колко от нас са наясно с разликата между зимен и летен чесън? В тази статия ще разгледаме характеристиките и предимствата на двата вида чесън, които обогатяват нашите ястия през цялата година.

Зимен чесън

Зимният чесън, както самото име подсказва, се отглежда и събира през студените месеци. Този вид чесън е известен с по-големия си размер и по-грубата си структура. Обикновено се сее през есента и се покрива с почва или слама през зимата, за да се предпази от студа.

Температурата при засаждане на зимен чесън

Характерно за зимния чесън е, че има по-голям брой разделения в главите си, като ги прави по-лесни за почистване и нарязване. Вкусът му е по-пикантен и по-земен в сравнение с летния чесън. Той е прекрасно допълнение към горещите супи и един от изборите за приготвяне на консерви, тъй като запазва своя вкус и след термична обработка.

чесън

Летен чесън

Летният чесън се отглежда и бере през пролетта и лятото. Този вид чесън е по-малък по размер, с по-фини и сочни глави. Летният чесън е популярен със своя свеж вкус и аромат. Той обикновено не изисква съхранение под земята през зимата и може да бъде намерен на пазара през топлите месеци.

Летният чесън се нарязва и добавя към салати, дресинги, паста и други леки ястия. Този вид чесън обикновено има по-меки стъбла и по-малко разделения в главата си, което го прави подходящ за консумация в сурово състояние.

Засаждане на чесън от скилидка – съвет от опитните градинари

Зимен или летен чесън - как да изберем?

Изборът между зимен и летен чесън зависи от вида ястия, които приготвяме и предпочитанията ни в кулинарната област. Зимният чесън е отличен за супи, гювечи и зимни ястия, където пикантният и по-плътен вкус допълва топлите аромати. Летният чесън е идеален за свежи салати, паста и ястия, където неговият аромат и сочност могат да се проявят в пълния им блясък.

В крайна сметка, зимният и летният чесън предоставят разнообразие в кулинарното изживяване. Зимата се наслаждаваме на по-плътните и пикантни нотки на зимния чесън, докато лятото се радваме на свежия и ароматен вкус на летния чесън. В зависимост от сезона и нашите кулинарни предпочитания, имаме възможността да избираме между тези два вида чесън, които обогатяват нашия хранителен опит през цялата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com