Знаете ли с какво се хранят гущерите?

6810
Знаете ли с какво се хранят гущерите?
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес съществуват повече от 4 хиляди вида гущери. Известно е, че тези древни животни са предци на змиите. Сега в природата можете да видите дори безкраки представители и хората доста често ги бъркат със змии. Според техния начин на живот, могат да бъдат разделени на няколко групи: растителноядни, месоядни и всеядни.

Какво ядат гущерите в природата и у дома?

Значителна част се хранят комбинирано. Средните и малки видове в природата ядат безгръбначни животни. По-големите видове предпочитат да хапват птици, риби и земноводни. Малките гущери ядат паяци, насекоми, червеи и стоножки. А видовете, които живеят близо до вода, се хранят с мекотели.

В домашни условия тревопасните гущери се хранят със зеленчукови и плодови смеси. Техниката за приготвяне на такива смеси е приблизително същата, както за домашните сухоземни костенурки. Храненето на месоядните гущери зависи изцяло от размерите им. По принцип, би било добре менюто да е максимално близко до натуралното.

В Чили откриха останки на „крилат гущер“ от юрската ера

Жива храна за гущери

Тъй като повечето гущери в естествената им среда все още са хищници, по-голямата част от менюто им представлява жива храна: щурци, мухи, скакалци, червеи. На по-големите гущери се дават мишки, малки плъхове и други гризачи. Можете също така от време на време да ги храните с изчистена от костите дребна или нарязана риба, нетлъсто сурово месо (също без кости) и яйца. За хранителна добавка им се дава извара: оставя се в хранилки или се поставя върху камъни и клони (за индивиди, които не обичат да слизат на земята).

Най-добре е да се хранят с жива храна, като се използват пинсети - в противен случай насекомите ще се разбягат из терариума. Не се препоръчват хлебарки, освен може би американски, но те са пъргави и бързи, затова преди хранене се откъсват краката им. Брашнените червеи също са полезна храна. Гущерите не се хранят с бръмбари, защото имат твърда черупка – изключение правят майските бръмбари, и то само за някои видове гущери. Препоръчително е да смачквате главата на брашнения червей с пинсети, защото има силни челюсти и може да увреди лигавиците. Големите гущери също ядат наскоро излюпени пилета.

Растителна храна за гущери

Около една трета от диетата на гущера се състои от растителни храни. Можете да предложите на вашия домашен любимец зеленина - маруля, магданоз, живовляк, спанак, детелина, глухарче и др. Влечугите похапват добре и парчета зеленчуци - зеле, броколи, тиквички, краставици, моркови, понякога може да им се дават и сурови картофи. Плодовете, които можете да им предлагате, са ябълки, круши, пъпеши, грозде, цитрусови - експериментално можете да разберете кои от тях любимецът ви харесва най-много.

Какво ви вещае съдбата, ако змия, гущер или жаба пресече пътя ви

Витаминните и минерални добавки могат да се смесват с храната: например да се добавят към плодове или каша с насекоми. Също така за калций е полезно да се дават натрошени черупки от яйца, таблетки калциев глицерофосфат, креда и препарати за влечуги.

Как да храним гущер?

Най-удобно е да се дава растителна храна от специални и по-удобни хранилки като лабораторните „петриеви панички“. Младите гущери се хранят 2 пъти на ден, възрастните се нуждаят само от едно хранене. Храната трябва да се дава в момент, когато домашният любимец е най-активен (има дневни и нощни гущери). След като влечугото се наяде, останалата храна се отстранява. В терариума трябва да има поилка. Въпреки това, много видове влечуги предпочитат да облизват капки вода от растенията, така че трябва редовно да пръскате терариума.

Младите индивиди първоначално се хранят с помощта на пинсети, докато възрастните се хранят в хранилка. Случва се гущерите да отказват да ядат известно време, но в едновременно се държат активно и пият вода - това е вид разтоварване.

Като цяло гущерите са непретенциозни и с готовност ядат повечето храни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ако варите така яйцата за Великден, нито едно няма да се пукне

Кога се ходи на гробища по Великден 2024?

Кога се меси козунак за Великден?

Направете това с яйцата, за да е жълт и пухкав козунакът

Разпети петък 2024 - традиции и обичаи

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Колко пъти трябва да втаса тестото за козунака, за да е мек и пухкав

Как да сварим яйца за Великден?

Колко време се варят яйца за Великден?

Стихотворение за 2 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com