Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

898
Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища
Снимка: iStock

Началото на 2024 г. е белязано от стабилност и растеж на пазара на жилища в България, сочат данни на водещите агенции за недвижими имоти в страната. Сред причините за това е забавянето на инфлацията, което е добра индикация за икономиката като цяло, включително за сектора на недвижимите имоти. Според националната статистика инфлацията през януари 2024 г. е едва 0,5%, а на годишна база е 3,8%. Това е значително подобрение спрямо предходните периоди, което се отразява и на пазара на жилища. Според експерти в бранша обемът от сделки е нараснал с около 20% в началото на 2024 г., спрямо същия период на предходната година. Това увеличение подчертава нарастващия интерес от страна на купувачите и през настоящата година, като най-ярко изразена е тенденцията в Пловдив.

Други причини за по-високата пазарна активност в града са повишаващите се доходи на домакинствата, ниските лихви по ипотечните кредити и стремежът за закупуване на жилище, като подходяща форма на инвестиция. Съществен фактор, който стимулира физическите лица към вложение в имот, е очакваното присъединяване на страната към Еврозоната и страхът на хората от негативните аспекти на този процес.

Най-голям е интересът към недвижимите имоти, които предлагат по-високо качество на живот в затворени комплекси, както и местата, в които има добавени услуги, споделени пространства за социализация и повече зелени площи. Интересът е голям, включително към проекти в начален етап на реализация. Напоследък се завръща дори поотминалата мода да се правят сделки още на чертеж, споделят брокери от Града под тепетата.

Сред купувачите все по често доминират млади семейства, привлечени от възможността за закупуване на по-просторен имот, в който да отгледат децата си. Откроява се и нова група клиенти - млади хора с високо платени и перспективни професии, които се насочват към собствено жилище, вместо да живеят под наем. Тези купувачи не са готови да придобият просто някаква жилищна площ, а се оглеждат за качествени имоти, изградени с иновативни високотехнологични материали и енергийно ефективни решения. Те избират жилища, в които има висок клас алуминиева дограма и първокласни топлоизолационни решения - като каменна вата например, тъй като това е едно устойчиво решение против влага, огън, шум и радиация. Сред предпочитаните удобства са още системите за превенция от наводняване, както и тези за осигуряване на свеж въздух помещенията, подовата шумоизолация, бързите и надеждни асансьори, контролираният достъп и видеонаблюдението, наличието на паркоместа и гаражи, зарядни станции за електромобили и др.

Паралелно с удобствата, отличното местоположение придобива все пo-голяма важност за клиентите. То вĸлючвa добра инфраструктура - като улици, улично осветление, тротоари, транспортна обезпеченост, време зa пътуване, добре уредени зeлeни плoщи или пapĸoвe в близост. Респективно имoтитe в зoни c добре развити oбщecтвeни ycлyги, включително наличие на училища, дeтcĸи градини, cyпepмapĸeти или спортни обети също ce разглеждат в дълбочина при избopa нa мяcтo зa живеене.

Изграждането на функционални, висококачествени жилища в града през последните години увеличи доверието в строителните предприемачи, особено в тези с добра репутация, но липсата на адекватна инфраструктура в новите квартали се превръща в сериозен проблем за новодомците. Ето защо, западните квартали на града, които са по-зелени и уредени, се радват на огромен интерес през последните няколко години. Най-атрактивен в това отношение е районът около парк ,,Отдих и култура”, който се отличава със своята новоизградена инфраструктура, множество магазини, заведения и удобства за живущите в квартала. В близост е Гребната база, която предлага отлични условия за релакс и е сред любимите места за спорт и разходка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com