България поиска международна помощ за справяне със заразата по кравите

1749
България поиска международна помощ за справяне със заразата по кравите
Снимка: Getty Images/Guliver

България поиска съдействие от Световната организация по прехрана (ФАО) и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за справяне с болестта заразен нодуларен дерматит.

Страната ни е първата държава в региона, която изпрати официално искане до ФАО/МААЕ за съдействие чрез предоставянето на експертна и техническа помощ във връзка с констатираните огнища на заразен нодуларен дерматит.

Преди дни в димитровградските села Воден и Черногорово пламна огнище на заразен нодуларен дерматит по едри преживни животни. Открити бяха 96 заразени крави. Вчера в село Воден бяха унищожени 21 животни, а днес бяха умъртвени и останалите 75 болни животни в село Черногорово.

"За нас е много важно, че успяхме да постигнем договореност за подкрепа от водещи специалисти, които ще ни помогнат да овладеем максимално бързо разпространението на заразния нодуларен дерматит", коментира зам.-министър Цветан Димитров. Той заедно се срещна днес във Виена с директора на съвместната дирекция "Ядрени технологии в земеделието и храните" на ФАО и МААЕ Цу Лиян. Двамата договориха помощта, информираха от МЗХ. През месец юни се очаква Цу Лиян да бъде на посещение в България и тогава ще бъде подписано и споразумение за сътрудничество.

Двамата обсъдиха още възможности за сътрудничество в областта на здравеопазване на животните, безопасност на храните, осъществяване на контрол по вредителите върху земеделските култури и генетика в растениевъдството и животновъдството.

В рамките на посещението си в Австрия заместник-министър Димитров посети лабораториите на дирекцията в град Зайберсдорф, където се запозна от близо с дейностите по тези области.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика