Кадиев декларирал 310 000 лв. дивиденти, шефове на агенции не подали декларации

1942
Кадиев декларирал 310 000 лв. дивиденти, шефове на агенции не подали декларации
Снимка: БГНЕС

Лидерът на новооснованата партия „Нормална държава“ Георги Кадиев е единственият депутат, който не е подал имуществената си данъчна декларация навреме. Това става ясно от данни, публикувани от Сметната палата.

Срокът за подаване на декларации бе 30 април, а тази на Кадиев е подадена през май. Впечатление прави това, че депутатът е декларирал дивиденти в размер на близо 310 000 лв. „от източник в България“. Възможно е да става дума за странична стопанска дейност или участие в компания. Припомняме, че съпругата на Кадиев - Соня, притежава няколко фирми, сред които е търговецът на ток "Енерджи Съплай". В Търговския регистър обаче Кадиева фигурира като едноличен собственик на енергийното дружество, а правоприемник е "Номасто" ЕООД, което също е еднолично нейно. 

500 000 декларации са подадени в НАП в рамките на данъчната кампания

Кампанията за деклариране на доходите на физическите лица приключи в офисите на НАП. Подадени са около 500 000 декларации, от тях бли...

Трима директори на изпълнителни агенции (ИА) изобщо не са подали данъчните си декларации. Сред тях са шефката на ИА за насърчаване на малки и средни предприятия Мариета Захариева, която бе назначена на поста през февруари 2015 г. Пропуснал е да се отчете и вече бившият ръководител на ИА „Автомобилна администрация“ Цветелин Цветанов, който през пролетта беше арестуван по обвинения в корупция. Ексшефът на ИА „Въздухоплавателна администрация“ Минчо Цветков също не е подал декларация. Припомняме, че той бе уволнен през април след появили се съмнения за нарушения в управляваната от него агенция.

Началникът на Националната служба по зърното и фуражите Злати Златев е подал данни за имотното си състояние, но със закъснение. Той е декларирал три апартамента в София, вила в кв. „Драгалевци“, земеделски земи и лек автомобил.

Неизрядни са и няколко заместник-кметове и председатели на общински съвети. Със закъснение са подали декларациите си зам.-кметът на Берковица Роберт Фидосиев, зам.-кметът на Бяла Слатина Бранимир Бонев, зам.-кметът на Симеоновград Радослав Бонев, зам.-кметът на Шабла Георги Тодоров, зам.-кметът на Ямбол Стоян Драгнев и председателите на общински съвети в Годеч и Гулянци Румяна Борисова и Огнян Янчев.

В списъка с неподали декларации присъстват и членове на ръководни органи на политически партии. Данни за имуществото си не са предоставили Петко Иванов, Христо Христов, Атанас Петков и Петър Гецков от АБВ. От партията на Меглена Кунева – Движение „България на гражданите“, липсват декларациите на Димитринка Динкова, Иван Стамболов и Милен Керемедчиев.

Кадиев хем казва, че в БСП има хора, притежание на Пеевски, хем не им казва имената

Политиката е като майонезата, малко сол, малко захар, малко емулгатори, малко гума… Това каза Георги Кадиев като увод към предст...

Данъчни декларации не са подали и членове на Българска социалистическа партия, Съюз на свободните демократи, „ПК Екогласност“, Съюз на комунистите в България, Християндемократическата партия и „Движение 21“.

Представители на съдебната власт също не са били изрядни с отчитането на имуществото си. 14 съдии и 7 прокурори не са подали декларациите си или не са спазили срока. Пълният списък може да бъде видян в сайта на Сметната палата.

„Сметната палата трябва да уведоми изпълнителния директор на НАП и ръководителя на ДАНС за неподадените декларации. Тези институции, в рамките на своите компетенции, ще направят проверки дали има някаква причина те да не подадат тези декларации. Преобладаващата група лица са членове на ръководни и контролни органи на политически партии. Техният брой е 26. 21 са магистрати – прокурори и съдии. Аз лично нямам обяснение за това, защото законът е категоричен, че всяко лице, заемащо висша държавна длъжност, трябва да оповести своето имотно и финансово състояние. Той е задължен да бъде открит и прозрачен към българските граждани”, коментира по-рано днес председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

По закон лицата, които не подадат в срок данъчните си декларации, се наказват с глоба в размер от 1000 до 1500 лв. При повторно нарушение глобата е в размер от 2500 до 5000 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика