"Лукойл" загатна за проблеми с горивата заради парламента

7759
"Лукойл" загатна за проблеми с горивата заради парламента
Снимка: БГНЕС

"Лукойл" загатна за проблеми с горивата заради парламента, стана ясно от позиция на компанията във връзка с отмяната на дерогацията на руския петрол на първо четене. Причината - готвеният нов срок да се премине от руски на друг вид петрол.

Застрашена ли е рафинерията?

"Обсъжданото в Народното събрание решение за предсрочен отказ от внос на руски нефт заплашва стабилността на работата на най-голямата рафинерия на Балканите „Лукойл Нефтохим Бургас“ и създава рискове на пазара на горива в страната", се посочва в позицията. ОЩЕ: На първо четене: Отказваме се от дерогацията за руски петрол

Според компанията решението на Европейската комисия за изключение от ембаргото за България до края на 2024 г. е отчело обективните логистични ограничения на пристанищата в страната да приемат нефт от други държави и взе под внимание, че рязката забрана на доставките може да нанесе сериозен удар върху енергийната сигурност и икономиката на България.

Какво казаха за цената на горивата?

От рафинерията посочват, че чрез дадената отсрочка от забраната за внос на руски нефт, „Лукойл Нефтохим Бургас“ предлага най-евтините горива в Европейския съюз, като отчислява крупни данъци в бюджета на Република България.

"В същото време компанията разработи план за своевременно поетапно преминаване към алтернативни източници на суров петрол. Предложенията ни бяха представени в поставения от Министерството на енергетиката срок, и съгласувани с всички правителства, които са били начело на държавата през този период. Планът гарантира замяна на суровия петрол преди изтичане на дерогацията, предоставена от ЕК; гарантира достъп до качествени горива на приемлива цена за българските граждани, бизнес и бюджетни организации след смяна на суровината; гарантира сигурност на работните места и доходите на работещите в рафинерията и ги защитава от техногенни инциденти с екологични и други последствия. Планът напълно отговаря на приложимото българско и европейско законодателство", уточняват от "Лукойл". ОЩЕ: ЕК: България е с изключение от санкциите срещу руския петрол, за да се снабдява, а не да препродава

Изпълнимо ли е решението на Народното събрание?

"Разтревожени сме от действията на онези депутати, които саботират неговата реализация, опитвайки се да отменят решения на Европейския съюз. Обръщаме внимание, че предлаганият 30-дневен срок за смяна на източника на суровина е нереален за изпълнение. В такива условия не можем да гарантираме в пълна степен нормалната работа на предприятието, каквато непрекъснато сме осигурявали през последните 25 години. При тези обстоятелства, всички потребители на горива ще се окажат губещи", смятат още от рафинерията.  ОЩЕ: Експерт, обявил се срещу руския петрол, влиза в надзора на "Лукойл Нефтохим"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика